Orbán: Země V4 proberou možnost mimořádného summitu k migraci

Lídři zemí takzvané visegrádské skupiny (V4) budou v Praze mimo jiné diskutovat o možnosti mimořádného summitu Evropské unie k migrační krizi. Po dnešních jednáních v Bruselu to novinářům řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Odmítl také migrační kvóty a nevyloučil, že pokud vzroste počet lidí přecházejících z Chorvatska, i na této hranici vznikne plot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Orbán v Bruselu řekl, že migranty maďarská vláda pustí dál do Německa

Viktor Orbán v Bruselu řekl, že migranty maďarská vláda pustí dál do Německa | Zdroj: Reuters

K návštěvě Bruselu se Viktor Orbán přihlásil sám s tím, že chce informovat vůdce evropských institucí o situaci v Maďarsku. Od 15. září prý chystá další zpřísnění pohraničních kontrol se sousedními státy. Kromě Srbska by se to nově mohlo týkat i Chorvatska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viktor Orbán v Bruselu řekl, že země visegrádské skupiny v Praze proberou možnost mimořádného summitu k migraci

Evropská komise má příští týden přijít s návrhem na další postup v migrační krizi. Orbán řekl, že migranty maďarská vláda pustí dál do Německa, nejdřív je ale musí všechny zaregistrovat, k čemuž je nutí také platná pravidla.

Německá vláda před pár dny uvedla, že je ochotná zpracovat žádosti uprchlíků o azyl, pokud pocházejí ze Sýrie. Podle platného evropského práva by to měla udělat první země schengenského prostoru, kam uprchlíci přijdou, v tomto případě tedy Maďarsko.

V Německu je nyní praxe taková, že téměř každý běženec pocházející ze Sýrie, politický azyl dostane. Lidé, kteří pocházejí ze zemí jako je Kosovo, Srbsko nebo Makedonie mají prakticky nulovou šanci azyl dostat a měli by být vráceni zpět do svých zemí.

Orbán v Bruselu řekl, že Maďarsko musí utáhnout a zajistit hranice, protože pokud budou stovky tisíc lidí nadále proudit do Evropy, země kam míří, budou dříve či později pro obnovení kontrol v rámci unie.

Jednání V4 v Praze

Podle Bohuslava Sobotky Česko bude chtít, aby pražský summit V4 podpořil zřízení přijímacích středisek pro uprchlíky na vnější hranici schengenského prostoru.

„Já jsem summit svolal do Prahy proto, abychom se poradili ve světle současné migrační krize, kterou dnes prochází celá Evropská unie. Cílem je zkoordinovat postoje zemí V4 tak, abychom uvnitř Evropské unie vystupovali společně a jednotně," řekl premiér Sobotka.

Česká republika podle něj chce položit důraz na to, aby Evropská unie dotáhla do konce všechna opatření, na kterých se dohodla již v dubnu a červnu.

„Máme pocit, že ta opatření míří správným směrem, ale bohužel všechno strašně dlouho trvá a zatím reakce Evropské unie nebyla dostatečně důsledná," poznamenal Sobotka.

Očekávané výsledky

Výsledkem pátečního setkání, kterého se kromě premiérů budou účastnit i zástupci ministerstev vnitra a zahraničních věcí, by mělo být společné prohlášení.

„Chceme se soustředit na to, abychom zdůraznili potřebu aktivní a rychlé reakce Evropské unie. Čili připravujeme prohlášení, ke kterému by se měly připojit všechny země V4," řekl Sobotka.

„Domníváme se, že by se rychle měla zřídit přijímací střediska pro uprchlíky na vnějších schengenských hranicích Evropské unie. Jsme přesvědčeni o tom, že by unie měla intenzivněji a důrazněji zasáhnout proti pašerákům lidí," dodal.

Země je podle něj připravena navýšit podporu do fondů týkajících se migrace a podpořit všechny diplomatické iniciativy unie, které by směřovaly k zahájení jednání o ukončení občanské války v Sýrii.

Tématem pražské schůzky V4 by také mělo být posílení spolupráce mezi ministerstvy vnitra nebo to, jak by Česko mohlo pomoct Maďarsku při zvládání uprchlické krize.

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme