Ostrov Lampedusa je pro imigranty branou do EU, uprchlický tábor je přeplněný

Malý ostrov Lampedusa ve Středozemním moři má 11 km na délku a necelých pět tisíc stálých obyvatel. Od břehů Afriky je vzdálený jen 113 km. Je to nejjižnější území Itálie a tedy jedna ze vstupních bran pro imigranty do Evropské unie. Tamní přijímací středisko na bývalé vojenské základně má kapacitu přibližně 400 lidí. Občas už ale bývá přeplněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středisko na Lampeduse je přechodné útočiště pro uprchlíky, zůstat tam mají maximálně 48 hodin (ilustrační foto)

Středisko na Lampeduse je přechodné útočiště pro uprchlíky, zůstat tam mají maximálně 48 hodin (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Bývalé kasárny jsou v údolí hluboko zaříznutém mezi vápencové skály až na kraji města Lampedusa. Do samotného města je to asi 20 minut chůze.

Teď je tam uprchlický tábor pro ty, kteří tam přijíždějí na chatrných lodích a vyloďují se na ostrově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostrov Lampedusa je nejjižnější území Itálie a taky jedna ze vstupních bran pro imigranty. Od břehů Afriky je vzdálený jen 113 km

Před jednou z ubytoven sedí skupina asi 40 nebo 50 uprchlíků. Mají na sobě teplákové soupravy a instruktorka jim velice pomalou, zřetelnou a jednoduchou angličtinou vysvětluje, na co mají nárok, když vstoupí na půdu Evropské unie v Itálii a co všechno dalšího mohou podnikat.

Ze základny mohou volně vyjít ven, ale museli by projít přes bránu, kde je vojenská kontrola. Využívají proto jiný samostatný vstup, díru v plotě, kterou hojně vycházejí ven, sedí na vápencových skaliscích, pokuřují nebo dávají rozhovory novinářům.

Pokoj pro uprchlíky v bývalých kasárnách v Lampeduse je velký asi dvakrát tři metry. Je v něm jen molitanová matrace, která se ve dne zvedne, aby se tam dalo chodit nebo sednout. Jednotlivé pokoje jsou propojené dveřmi z jednoho do druhého, jsou průchozí.

Kapacita střediska někdy nestačí

Za plotem základny se povalují různé plechovky od energetických nápojů, krabičky od cigaret nebo lahev od vína. Jsou tam plastové lahve, tácky, pravděpodobně od toho, co dostávají uprchlíci k jídlu.

„Někdy kapacita uprchlického střediska nestačí. Například minulý týden na ostrov dorazilo celkem 1200 žadatelů o azyl a nastal problém, jak je všechny ubytovat,“ říká Germano Garatto z katolické humanitární organizace Migrantes.

Středisko ministerstva vnitra na Lampeduse je pouze přechodné útočiště pro uprchlíky. Měli by tu strávit maximálně 48 hodina a pak pokračovat loděmi nebo letadlem do sběrných center na Sicílii. Někteří tu ale, pokud je místo, stráví i více než týden.

Mohou chodit do městečka Lampedusa a večer v šest se zase musejí vrátit za plot střediska. Po ostrově mají volný pohyb. Nemají, kam by z ostrova dál odešli. Na Sicílii je to přes 200 km po moři a zpátky do Afriky už nechtějí.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme