Ozbrojení muži drželi 5 rukojmích v kostele na severu Francie, kněze podřezali

Dva ozbrojení muži drželi v úterý ráno pět lidí v kostele v obci Saint-Etienne-du-Rouvray poblíž francouzského města Rouen. Zabili čtyřiaosmdesátiletého kněze a vážně zranili jednoho z rukojmích. Některá francouzská média hovoří až o třech zraněných. Policisté oba pachatele zastřelili. Celá oblast je uzavřená.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský policista hlídá radnici ve obci Saint-Étienne-du-Rouvray

Francouzský policista hlídá radnici ve obci Saint-Étienne-du-Rouvray | Zdroj: Reuters

Dva muži ozbrojení noži vnikli do kostela během mše okolo deváté ráno. Uvnitř budovy byl kněz, dvě jeptišky a dva věřící. Pachatelé kostel zamkli. Podle dostupných informací kněze podřezali a velmi vážně zranili jednoho z rukojmích. Francouzské ministerstvo vnitra uvedlo, že tento člověk je nyní "mezi životem a smrtí". I jeho se útočníci pokusili podřezat.

Jedné jeptišce se podle France Info podařilo uprchnout a varovat policii. Díky tomu přijely na místo zvláštní policejní jednotky. Útočníci se před jedenáctou dopoledne pokusili prchnout z kostela zadním vchodem, podle svědků byla slyšet střelba. Policisté následně potvrdili, že oba muže zastřelili. Pyrotechnici kostel prohledali, aby vyloučili, že na místě nebyly výbušniny. Celá čtvrť je nadále uzavřená.

Motiv činu zatím není znám, událostí se ale zabývá protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. Podle svědectví řádové sestry, která přivolala pomoc a kterou citují francouzská média, vykřikovali oba útočníci při příchodu do kostela islamistická hesla. Francouzská média spekulují, že se podle oblečení jednalo o muslimy. Oficiální místa to ale zatím nekomentovala.

Francouzský premiér Manuel Valls čin ostře odsoudil. Podle něj šlo o barbarský útok, který zranil celou Francii a všechny katolíky. Premiér prohlásil, že v reakci na čin stojí celá Francie pohromadě. Čin jako "barbarské zabíjení" odsoudil také Vatikán. Na místo už přijeli francouzský prezident François Hollande a ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Saint-Étienne-du-Rouvray je město s třiceti tisíci obyvateli. Ve Francii platí výjimečný stav kvůli teroristickým útokům, které zemi v posledních měsících zasáhly. Poslední z nich se stal před dvěma týdny, kdy útočník najel nákladním autem do davu lidí v Nice a zabil 84 osob.

Barbarský čin, reagoval Vatikán na útok ve Francii. Papež je zděšen

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme