Pamětní deska nově upozorňuje na místo podepsání mnichovské dohody

Bohuslav Sobotka z ČSSD dnes jako první český premiér v Mnichově navštíví místo, kde politici v roce 1938 podepsali pro Československo osudnou dohodu. Stalo se to v někdejším sídle Adolfa Hitlera, které posledních pár desítek let slouží jako hudební škola. Teprve několik dní na ní visí pamětní deska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoká škola hudební a divadelní v Mnichově, kde byla podepsána mnichovská dohoda

Vysoká škola hudební a divadelní v Mnichově, kde byla podepsána mnichovská dohoda | Foto: Pavel Polák

Na desce z mléčného skla je vybroušený nápis: „V této budově byla dne 29. září 1938 podepsána mnichovská dohoda, která vedla k rozbití Československé republiky.“

„Je to trochu krátké. Aby člověk pochopil, co se v této budově odehrálo, musí toho sám hodně vědět. Podrobnosti se z toho nedozví," připustila Ulricke Zischkeová, důchodkyně původem z Československa, která na absenci pamětní desky upozorňovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na budově, ve které politici podepsali mnichovskou dohodu, visí nová pamětní deska. Proč je na ní pouze stručný text, vysvětlil zpravodaj Pavel Polák

„Třeba to, kdo se jednání zúčastnil a dohodu pak v noci podepsal - Chamberlain, Mussolini, Daladier, Hitler. Podle mě by to tam mělo být," doplnila.

Stručnost nápisu způsobil spor mezi bavorskými a českými zástupci. Nedokázali se totiž shodnout na tom, kdy mnichovská dohoda přestala platit. Česká strana považuje smlouvu za neplatnou od samého počátku, zatímco bavorská až od vypuknutí druhé světové války.

„Text je velmi strohý a zcela věcně připomíná historickou událost, která se v budově odehrála,“ řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Podivínský. Posoudit trvání platnosti smlouvy by podle něj měli historici.

„Kdy byla dohoda neplatná, nebo jestli byla neplatná od samého počátku a z jakého důvodu, jestli z toho, že Německo předem vědomě nechtělo naplnit text dohody atd., to jsou právní výklady, které nemají s pamětní deskou nic společného,“ dodal.

Kromě desky se mnichovské dohodě věnuje i část stále expozici v nově otevřeném dokumentačním centru národního socialismu, které je od budovy hned za rohem.

Na budově, kde byla podepsána tzv. mnichovská dohoda je pamětní deska připomínající odstoupení českého pohraničí v roce 1938 | Foto: Pavel Polák

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme