Papež František navštívil Osvětim. Při křížové cestě v Krakově znovu vyzval k soucitu s uprchlíky

Papež František dnes při své návštěvě Polska uctil památku padlých v nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka. Poté ho čekala křížová cesta s mladými věřícími v parku Blonia a krátký proslov, ve kterém opět vyzval k pomoci uprchlíkům. Papež do Polska přiletěl na Světové dny mládeže a zdrží se až do neděle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František při návštěvě koncentračního tábora v Osvětimi

Papež František při návštěvě koncentračního tábora v Osvětimi | Zdroj: Reuters

Soukromá návštěva papeže Františka v bývalém koncentračním táboře trvala několik hodin. Papež symbolicky zapálil svíčku u takzvané zdi smrti, kde nacisté popravovali své vězně, a do pamětní knihy zapsal ve španělštině prosbu bohu o odpuštění.

Následně se setkal s několika přeživšími osvětimskými vězni a nositeli titulu Spravedlivý mezi národy, tedy lidmi, které Izrael vyznamenal za to, že nějakým způsobem pomáhali židům za druhé světové války.

Papež František na místě nepronesl žádný oficiální projev, ale podle tradice uctil památku více než milionu lidí, kteří v táboře zemřeli. Bývalý vyhlazovací tábor navštívil jako historicky třetí hlava katolické církve.

Papež František před zdí smrti v koncentračním táboře v Osvětimi | Foto: Reuters

Papež František při návštěvě koncentračního tábora v Osvětimi | Foto: Reuters

Po návštěvě Osvětimi se František vypravil do krakovské dětské nemocnice, kde se setkal s vážně nemocnými dětmi.

Ulice Krakova mezitím zaplnily stovky tisíců mladých věřících, kteří se na 18. hodinu snažili dostat do parku Blonia k přípomínce ukřižování Ježíše Krista, takzvané křížové cestě. Každá její zastávka představovala jeden z problémů světa. Stanoviště také doprovázela umělecká díla.

Papež na setkání znovu vyzval k pomoci syrským uprchlíkům. „Dnes večer objímáme spolu s Ježíšem s velkou láskou naše syrské bratry - utečence, kteří prchají před válkou. Vítáme je s bratrskou láskou a přízní,“ apeloval papež, když s účastníky Světového setkání mládeže procházel křížovou cestou.

Papež František už k podpoře uprchlíků vyzval při svém čtvrtečním projevu. Polská vláda se přitom evropským kvótám na přijímání uprchlíků brání. Stejný názor sdílí podle průzkumů i většina tamní společnosti. Na papežovy výzvy proto polská vláda reaguje spíše jen diplomatickým mlčením.

Premiérka Beáta Szydlová po jarních útocích v Bruselu řekla, že muslimští uprchlíci v Polsku azyl nedostanou. Předseda vládní konzervativní strany Jaroslav Kaczynski před časem v polském parlamentu prohlásil, že uprchlíci přenášejí nebezpečné infekční choroby.

Pomoc uprchlíkům nabízejí některé katolické farnosti. Oficiální katolická charta ale říká, že se čeká na povolení vlády.

Davy mladých věřících při křížové cestě na krakovském náměstí Blonia | Foto: Reuters

Papež František | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme