Papež František svatořečil Matku Terezu. Plánuje další čtyři kanonizace

Papež František během nedělní mše na svatopetrském náměstí ve Vatikánu prohlásil Matku Terezu za svatou, a to přesně den před 19. výročím jejího úmrtí. Katolická misionářka zasvětila svůj život pomoci chudým a nemocným. Za svou práci získala Nobelovu cenu za mír nebo například Templetonovu cenu. Cestu ke svatořečení otevřel papež loni v prosinci, když uznal zázrak připisovaný řeholnici. Kanonizaci přihlížely statisíce věřících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka Tereza

Matka Tereza | Foto: CC-BY-SA-2.0-DE, Túrelio

Podle specialisty na církevní dějiny Jaroslava Šebka je letošní rok pro svatořečení Matky Terezy zvlášť vhodný.

„Letošní rok je speciálně zvolen na svatořečení Matky Terezy, protože to je rok, který papež František vyhlásil rokem milosrdenství. Myslím si, že svatořečením není oceněna jen práce Matky Terezy, ale dá se říct, že je tím oceněna veškerá práce církevních institucí na poli sociálních služeb, na poli péče o bližního,“ uvedl Šebek.

Katolická misionářka vlastním jménem Agnes Gonxha Bojaxhiu pocházela z Makedonie. K řádovým sestrám se původem albánská řeholnice přidala v Irsku. Poté odjela do Indie, kde vyučovala na dívčí škole.

Zakladatelka řádu misionářek milosrdenství, který má několik tisíc sester a působí ve více než stovce zemí světa, se zvláště díky působení v Kalkatě stala již za svého života legendou. V roce 1979 dostala Nobelovu cenu míru.

Matka Tereza od 1929

Řeholnice přijala své jméno v roce 1929 po svaté Tereze z Lisieux. K nápadu založit řád, který by pečoval o nejpotřebnější, ji údajně přimělo boží vnuknutí.

Mluvčí diecézní charity v Brně Diana Tuyet-Lan Kosinová připomněla, že katolická misionářka pomáhala nejen z náboženského přesvědčení:

„Její pomoc nebyla založena na náboženské příslušnosti ale na respektu k lidské bytosti. Ona sama byla samozřejmě opřená o obrovskou víru v Boha, ale tato víra byla motorem zejména pro ni. Nesnažila se ji prosazovat vůči ostatním lidem.“

Papež František během nedělní mše na svatopetrském náměstí ve Vatikánu prohlásil Matku Terezu za svatou | Foto: Reuters

„I když malá vzrůstem, tak velká duchem, přivedla k víře určitě mnoho lidí,“ dodala Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Matka Tereza měla ale i kritiky. Ti jí vyčítali třeba styky s diktátorskými režimy, odmítání potratů nebo nedostatek odborné lékařské péče v útulcích pro umírající.

Druhý zázrak

Katolická církev v roce 2015 uznala řeholničin druhý zázrak, což je také podmínkou pro svatořečení. Zaznamenán byl údajně v roce 2008, kdy se k Matce Tereze modlila rodina muže se smrtelnými nádory na mozku. Ten se pak uzdravil a lékaři nedokázali vysvětlit jak.

První zázrak církev uznala před jejím blahoslavením v roce 2003. Šlo o zázrak z roku 1998, kdy se v den prvního výročí smrti Matky Terezy zázračně uzdravila žena, která měla mít v břiše velký nádor.

Jeptišky se v klášteře u bangladéšských hranic za její uzdravení modlily a na břicho jí položili medailon Matky Terezy, nádor prý zmizel.

Papež František stanovil také termíny kanonizace dalších čtyř svatých. Na začátku června bude svatořečený kněz Stanislaw Papczyński a švédská zdravotní sestra Marie Elizabeth Hesselbladová.

Dominika Píhová, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme