Papež navštíví uprchlíky na Lesbu, s některými poobědvá

Papež František dnes přijede na řecký ostrov Lesbos. Návštěvou chce vyjádřit solidaritu s desítkami tisíc uprchlíků, kteří se po uzavření takzvané balkánské trasy v Řecku nahromadili. Pozdraví se s asi 250 běženci v táboře Moria a s osmi z nich poobědvá. Papež chce zároveň podpořit i samotné obyvatele Řecka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se chystá k odletu na řecký ostrov Lesbos

Papež František se chystá k odletu na řecký ostrov Lesbos | Zdroj: Reuters

Papež hned po přistání na ostrově zamíří do uprchlického tábora Moria, kde žije aktuálně asi 2500 migrantů.

Společně s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem I. a řeckým arcibiskupem Hieronymem II. stráví s migranty asi šest hodin.

Církevní představitelé se mají setkat hlavně s nezletilými uprchlíky a sirotky, v plánu mají také společný oběd s vybranými uprchlíky. Trojice podepíše i společnou deklaraci. Na závěr návštěvy pak uctí oběti migrační krize chvílí ticha.

„Přejeme si, aby papež přispěl k otevření makedonských hranic. Už jsou měsíc zavřené. Doufáme, že nám pomůže, spousta z nás tomu pevně věří. Nakonec je úplně jedno, jestli jsme muslimové nebo křesťané, všichni jsme přeci lidé," přeje si například syrská dívka Ayat z Damašku.

Naděje uprchlíků ale není příliš reálná. Vatikán před cestou papeže zdůraznil, že návštěva má čistě humanitární charakter a nebude se soustředit na politiku, i když se František v Řecku setká s tamním premiérem.

„Papež není politik, hovoří jako člověk, který se snaží zdůraznit základní hodnoty, na kterých stojí evropská kultura. A to je, že nemůžeme obětovat jednotlivce. Protože jednotlivec jako člověk svým osudem, svojí schopností milovat a žít svůj život nemůže být obětován ve prospěch celku. Myslím, že je to základní myšlenka, se kterou František znovu a znovu přichází," zdůraznil Tomáš Holub, plzeňský biskup a generální sekretář české biskupské konference.

Je tedy otázkou, jakým způsobem si návštěvu Františka úřady jednotlivých států vyloží a co od papeže na ostrově zazní. I tak má ale cesta podle zástupce úřadu OSN pro uprchlíky na ostrově Lesbos Borise Cheshirkova důležitou symboliku:

„Uprchlíci musí vědět, že jim někdo naslouchá a že za ně někdo mluví. Jde o silné poselství, když přijede takto významná osobnost, aby jim vyjádřila podporu a solidaritu. Hlavně v době, kdy jsou na vzestupu xenofobní názory a nálady.“

Uprchlíci z Iráku, které policie zadržela na cestě do Německa, znovu požádali o azyl v ČR

Číst článek

V Řecku po uzavření balkánské trasy uvízlo na 53 tisíc běženců a v uprchlických táborech roste napětí. Migranti totiž nemohou pokračovat dál do Evropy a mají obavy, že budou odvezení zpět do Turecka.

Papež František na obtížnou situaci kolem uprchlické krize pravidelně upozorňuje a snaží se mezinárodní společenství inspirovat k tomu, aby pomáhalo lidem, kteří musejí kvůli válečným konfliktům opouštět domovy.

Pozornost světa k problematice imigrantů se snaží František obrátit různými činy. Například na velikonoční Zelený čtvrtek odsloužil tradiční mši v uprchlickém centru poblíž Říma. Součástí této bohoslužby je vždy i obřad mytí a líbání nohou. A svět tak vzápětí obletěly fotografie papeže, který tuto službu a zároveň čest prokazuje právě několika vybraným migrantům.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme