Papež vyzval k soucitu s uprchlíky. Milosrdné srdce se dokáže podělit o chléb s hladovějícím, řekl

Papež František promluvil v Krakově ke statisícům mladých katolíků z celého světa. Na setkání přijel tramvají a ve svém proslovu vyzval věřící, aby byli vstřícní k uprchlíkům. Svatý otec také zdůraznil význam mladých lidí pro katolickou církev. Třetí den v Polsku zahájila hlava katolické církve návštěvou bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František promluvil v Krakově ke statisícům mladých katolíků z celého světa

Papež František promluvil v Krakově ke statisícům mladých katolíků z celého světa | Zdroj: Reuters

Svatý otec sedí v tramvaji a z okna kyne jásajícím davům. Není to právě obvyklý obrázek, ale papež František už mnohokrát ukázal, že umí překvapit.

Ve svém čtvrtečním proslovu před statisíci mladými katolíky vyzval věřící k větší otevřenosti k běžencům. Polská vláda se přitom evropským kvótám na přijímání uprchlíků brání a proti je podle průzkumů i většina tamní společnosti.

„Milosrdné srdce se dokáže podělit o chléb s hladovějícím. Milosrdné srdce se otevírá, aby přijalo migranta,“ řekl papež.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež vyzval k soucitu s uprchlíky. Milosrdné srdce se dokáže podělit o chléb s hladovějícím, řekl. Na místě natáčel zpravodaj Vít Pohanka

Papež také zdůraznil význam mladých lidí pro katolickou církev. „Církev na vás hledí a chce se od vás učit. Dokážete snít? Když je srdce otevřené, je v něm místo pro sny," řekl František aplaudujícímu davu v krakovském parku Blonia v blízkosti Starého Města, kde se podle organizátorů setkání katolické mládeže sešlo na 600 tisíc lidí.

Hlava katolické církve znovu poděkovala jednomu ze svých předchůdců Janu Pavlu II. za to, že se zasloužil o vznik tohoto dnes již tradičního setkání, které se v Polsku koná podruhé. Jméno zesnulého polského papeže vyvolalo mezi lidmi bouřlivý ohlas.

Papež František přijel tramvají na setkání se statisíci mladými katolíky z celého světa | Foto: Reuters

Papež František přijel tramvají na setkání se statisíci mladými katolíky z celého světa | Foto: Reuters

Třetí den v Polsku zahájil papež návštěvou bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Na místě smrti stovek tisíc lidí se mimo jiné sejde s přeživšími vězni i polskou premiérkou Beatou Szydlovou. Večer se pak v Krakově zúčastní křížové cesty s účastníky světového setkání mladých katolíků.

Jeho návštěva vyvrcholí v neděli velkou mší, které by se podle předpokladů pořadatelů mělo zúčastnit půldruhého milionu věřících.

Papež František promluvil v Krakově ke statisícům mladých katolíků z celého světa | Foto: Reuters

Papež František přiletěl ve středu do Polska na Světové dny mládeže. Celosvětového setkání mladých katolíků se mají podle očekávání zúčastnit až dva miliony lidí.

OBRAZEM: Papež v Jasné Hoře požehnal Polsku

Číst článek

Důležitější než konkrétní počet poutníků je ale v Krakově multikulturní atmosféra. Poutníci přicestovali do Polska například z Mexika, Hondurasu nebo Nového Zélandu.

První Světové dny mládeže se konaly v roce 1984 z iniciativy tehdejšího papeže Jana Pavla II. Od té doby se slaví každé dva až tři roky střídavě na všech kontinentech.

„Myslím, že když jste katolík, je důležité, abyste tady byli a abyste se potkali s tolika jinými stejně smýšlejícími a věřícími lidmi z celého světa. Vždyť nás tady budou možná dva miliony, to je neuvěřitelné. Jsem prostě katolík a jsem na to hrdý,“ říká Tangi, který přijel z Paříže.

Událost si samozřejmě nenechali ujít také věřící Češi. „Hlavně se neuzavírat. Poznávejme se, buďme přátelští a nebuďme nepřátelští,“ říká Erik Navrátil z Červenky u Olomouce. „Je to tady krásné. Chceme se všichni poznat a stvořit jednu velkou rodinu,“ dodává.

„Ráda bych se pomodlila za všechny lidi, které jsem nechala doma, a také za mého bratra, který není moc věřící,“ navazuje Pavla Škrabalová z Hodonína.

Poutníci a poutice v polském Krakově se sjeli Světové dny mládeže | Foto: Vít Pohanka

Farář David Bluhm z Minnesoty ve Spojených státech přiletěl do Krakova s 25 dětmi ze své farnosti. Na cestu a náklady spojené s pobytem si našetřili a zbytek vybrali v darech od jiných věřících v jejich komunitě. Pro mladé Američany může prý být taková cesta do Polska zážitkem, který je poznamená na celý život.

„Takové akce, jako jsou Světové dny mládeže, mohou být něčím, co je probudí. Uvědomí si, že mají Boha v sobě, a zároveň pochopí, že církev není jenom jejich farnost, je to celý svět,“ vysvětluje Bluhm.

Podobně mluví i Robert s kanadského Vancouveru. „Je dobré sdílet katolickou víru s celým světem a poznat, že lidé z celého světa mají stejné pocity. Je to jako při svatém přijímání. Když víte, že víc lidí věří v to co vy, je snazší věřit,“ přibližuje Robert.

V historických ulicích Krakova je tak v těchto dnech slyšet do pozdního večera hudbu a zpěv. Teenageři z Jižní Ameriky se mísí s Filipínci, Poláky, Kanaďany, Italy, Španěly a mnoha dalšími světovými národnostmi.

Ke katolické víře sice neodmyslitelně patří mše, symboly a rituály, ale tento bezprostřední kontakt a zjištění, že si můžete rozumět s lidmi z celého světa, je nenahraditelnou zkušeností.

Poutníci a poutice v polském Krakově se sjeli Světové dny mládeže | Foto: Vít Pohanka

Papež František | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme