Paříž apeluje na Londýn. Přijměte děti uprchlíků z Calais, které mají v Británii příbuzné

Napětí mezi Velkou Británií a Francií se stupňuje. Za týden má začít vyklízení tábora v Calais. Paříž proto požádala Londýn o přijetí dětí uprchlíků, které jsou bez doprovodu rodičů a v Británii mají příbuzné. Vláda ale zatím podle britského Červeného kříže tento požadavek ignoruje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující nedaleko uprchlického tábora v Calais drží britskou vlajku

Protestující nedaleko uprchlického tábora v Calais drží britskou vlajku | Zdroj: Reuters

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve znovu opakoval francouzskou žádost, aby si Velká Británie převzala děti uprchlíků, které mají na druhé straně kanálu La Manche příbuzné. Může jít podle něj až o několik stovek dětí.

Británie ale zatím nevyslala na francouzské území žádného úředníka, který by děti uprchlíků pomohl zaregistrovat. Dosavadní přístup tak na francouzské straně vyvolává vlnu kritiky.

Britský kamion srazil uprchlíka u Calais. Ostatní migranti napadli řidiče

Číst článek

Francouzský požadavek souvisí s připravovaným vyklizením tábora. Na 10 tisíc uprchlíků chce vláda rozmístit do více jak 150 center po celé Francii. Podle informací francouzských médií by vyklizení mohlo začít už tuto neděli.

V přímořském městě je atmosféra už tak napjatá poté, co britský kamion srazil u Calais dva eritrejské běžence. Ostatní migranti poté řidiče napadli. O víkendu pak lidé v některých centrech demonstrovali proti přijetí uprchlíků. Do většiny míst jsou totiž rozděleni bez souhlasu starostů měst.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme