Paříží projdou stovky tisíc lidí. Premiér vyzval Francouze, aby se nebáli

Paříž si dnes připomene 17 obětí teroristických útoků z posledních dní. Manifestace má ukázat solidaritu mezi Francouzi. Organizátoři očekávají až milionovou účast. Na pochod Paříží se vydá i asi pět desítek světových politiků včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. V ulicích platí přísná bezpečnostní opatření.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž se připravuje na pietní manifestaci, čeká se až milión lidí

Paříž se připravuje na pietní manifestaci, čeká se až milión lidí | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

K pochodu Paříží vyzval všechny Francouze premiér Manuel Valls. „Nebojme se, nebojme se být novináři, nebojme se být policisty, nebojme se být židy,“ řekl Valls na shromáždění v Paříži.

„Dnes jsme všichni Charlie, dnes jsme všichni policisté, jsme všichni Židé,“ pokračoval. Potom vyzval všechny Pařížany, aby se zúčastnili pochodu za republiku.

Dnes odpoledne se ho ve francouzské metropoli zúčastní i desítky evropských politiků. Do Paříže přiletí mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, britský ministerský předseda David Cameron, izraelský premiér Bejnamin Netanjahu, prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Účast potvrdili i český premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Útok na redakci časopisu Charlie Hebdo vyvolal mezi Pařížany obavy z dalších možných atentátů. Manifestacemi přesto chtějí uctít památku obětí a vyjádřit podporu svobodě slova. Organizátoři pochodu očekávají až milionovou účast.

Ve Francii platí kvůli zvýšeným rizikům útoků přísná bezpečnostní opatření. Někteří obyvatelé ale nevěří, že jsou dostatečná.

„Teroristé byli opravdu krutí. Prožívám zármutek jako všichni Francouzi. Myslím, že bezpečnost ve městech by měla být ještě zvýšena, ale nemusí to pomoci, protože teroristé jsou Francouzi, jsou diskrétní. Pokud se rozhodnou zaútočit, nemůže jim v tom nic zabránit,“ řekl dotázaný muž.

Zpravodaj ČRo v Paříži Jan Šmíd informuje, že v ulicích je vidět spousta policistů. „Je tady také hodně lidí, kteří pomalu míří do centra. Je mezi nimi dost muslimů. Tato komunita chce projevit svoji solidaritu,“ popisuje.

Jan Šmíd, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme