Parlamentní volby v Gruzii by mohli narušit provokatéři, varují nevládní organizace

Gruzii o víkendu čekají parlamentní volby. Dohlížet na ně budou mezinárodní pozorovatelé, včetně dvou z České republiky. Podle nevládních organizací mohou regulérní průběh hlasování ohrozit provokatéři, kteří záměrně vyvolávají konflikty před volebními místnostmi nebo na předvolebních shromážděních. Cílem výhružek a zastrašování jsou i někteří novináři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé se v gruzínském Tbilisi účastní předvolebního shromáždění opoziční Sjednocené národní strany

Lidé se v gruzínském Tbilisi účastní předvolebního shromáždění opoziční Sjednocené národní strany | Zdroj: Reuters

Během jedné televizní předvolební diskuse gruzínských politiků vzduchem létaly skleničky a účastníci se v přímém přenosu honili kolem stolu. Moderátorka nakonec debatu předčasně ukončila poté, co sama dostala políček.

Za odstrašující případ je před volbami v Gruzii dávána i hromadná rvačka mezi příznivci dvou nejsilnějších stran, která se odehrála letos v květnu ve městě Zugdidi. Konflikt, který začal napadením přítomných novinářů, vyústil v potyčky desítek lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gruzínské parlamentní volby mohou narušit provokatéři, varují nevládní organizace. Situaci v zemi připomněl David Jakš

„Podívejte se na televizní záběry, jsou to dobře vycvičení mladí muži, sportovci, jdou do toho davu s cílem vyprovokovat násilí. Dostávají za to zaplaceno. Myslíme si, že za nimi stojí lidé z vládnoucí strany jménem Gruzínský sen," vysvětluje jeden z opozičních lídrů.

Zatím poslední incident se odehrál minulý týden, kdy se na předvolebním shromáždění ve městě Gori z davu ozvaly výstřely. Policie vzápětí volala záchranku ke dvěma postřeleným mužům.

Gruzínský voják vystoupil proti invazi, před trestem smrti prchal přes 13 zemí

Číst článek

Média i nevládní organizace upozorňují, že od začátku roku gruzínská policie vyšetřuje patnáct případů vyhrožování novinářům nebo zastrašování jejich rodin.

Přesně tyto metody přitom před minulými volbami vadily lidem na tehdejším premiérovi Michailu Saakašvilim. Ten teď pozoruje volby ze své funkce guvernéra ukrajinské Oděsy a vzkazuje, že pokud opoziční Sjednocená národní strana zvítězí, je připraven se okamžitě do Gruzie vrátit.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme