Patnáctiletý chlapec chystal útok v německé škole, zadržela ho policie

Německá policie nedaleko Stuttgartu na jihu země zadržela 15letého chlapce, kterého podezřívá z přípravy útoku. Při výslechu se přiznal, že to kvůli osobním i školním problémům zvažoval, nakonec si to ale rozmyslel. Při domovní prohlídce bytu rodičů nalezli policisté velké množství nábojů malé ráže, nože, dýky a také chemikálie a návody k výrobě nálože či únikový plán jeho školy. Policie rovněž zjistila, že mladík byl přes internet v kontaktu se střelcem z Mnichova, který minulý týden v pátek zabil devět lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie (ilustrační foto)

Německá policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Policie o chlapcově kontaktu na střelce dostala tip, byl s ním ve spojení na hráčském diskusním fóru k jisté akční hře. V noci na úterý pak mladíka v okrese Ludwigsburg severně od Stuttgartu zadržela. Nyní je na psychiatrické klinice.

Prokuratura již vyloučila, že by případ měl teroristické pozadí. Nyní je vyšetřován kvůli nedovolenému držení zbraní a výbušnin, vazba ho ale podle DPA zřejmě nečeká.

Podle vyšetřovatelů zamýšlel udeřit ve škole, kterou navštěvuje a kde prý čelil šikaně. Na internetu zveřejňoval fotografie a kresby, které ukazovaly na přípravu masakru. Rodiče byli podle DPA zaskočeni, že u nich policie nalezla munici a materiál k výrobě výbušnin.

Poblíž uprchlické ubytovny u Norimberku explodoval kufr se spreji. Žádní zranění

Číst článek

Bezpečnostní situace v Německu je napjatá, země totiž v uplynulém týdnu čelila několika útokům. V pondělí ve vlaku v Bavorsku napadl 17letý afghánský žadatel o azyl cestující a pět jich zranil. Policie útočníka zastřelila. V pátek v Mnichově 18letý německý mladík íránského původu zastřelil devět lidí a několik dalších zranil, nakonec spáchal sebevraždu.

Další útok se odehrál v neděli v jihoněmeckém Reutlingenu, kde syrský žadatel o azyl zabil ženu a pět lidí zranil. O několik hodin později jiný syrský uprchlík, kterému Německu odmítlo udělit azyl a který se přihlásil k Islámskému státu, odpálil v bavorském Ansbachu nálož. Při explozi zahynul, několik lidí utrpělo zranění.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme