Pečivo, ryby a alkohol. Ukrajina schválila seznam zakázaného zboží z Ruska

Vláda v Kyjevě schválila seznam potravin a zboží z Ruska, na které se bude od 10. ledna vztahovat embargo. Obsahuje na 43 druhů ruských potravinářských výrobků včetně pekárenské produkce, masa, ryb, cigaret a alkoholu. Oznámil to ukrajinský kabinet na internetových stránkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjevská tržnice

Kyjevská tržnice | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Opatření je součástí kroků, kterými oba státy vzájemně zatěžují své hospodářské a obchodní styky po uzavření asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Hospodářská část smlouvy zahrnující vytvoření zóny volného obchodu vstoupila v platnost s novým rokem.

Seznam embargovaných potravin je reakcí na zrušení rusko-ukrajinské dohody o zóně volného obchodu. Smlouvu vypověděla Moskva v návaznosti na příklon Ukrajiny k EU.

Zákaz dovozu potravin z Ruska má platit do počátku srpna, případně do doby, než Moskva odvolá své rozhodnutí zrušit preferenční režim v obchodu s Ukrajinou.

Země dnes také začala uplatňovat v obchodních vztazích s Ruskem nový celní režim. Kyjev tak reaguje na zrušení rusko-ukrajinské dohody o zóně volného obchodu, která platila od října roku 2011. Pokud se prý sankční přístup Moskvy nezmění, mělo by obnovení cel v platit rok.

Moskva jako důvod zrušení preferenčního režimu v obchodních vztazích s Ukrajinou uvedla to, že by ruský trh mohlo nekontrolovaně zaplavit západoevropské zboží dovážené bezcelně na Ukrajinu.

K razantnímu omezení obchodní výměny mezi Ukrajinou a Ruskem došlo po předloňském převratu v Kyjevě.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme