Petici za nové referendum o brexitu podepsalo už přes tři miliony Britů

Již více než tři miliony Britů podepsaly internetovou petici, která vyzývá k uspořádání nového referenda o členství země v Evropské unii. Britští poslanci jsou vzhledem k vysokému počtu signatářů nuceni alespoň zvážit debatu na toto téma. Podle mnoha politologů ale nemá petice šanci na úspěch, píše dnes zpravodajský server BBC News.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Británie je silnější v Evropě, myslí si odpůrci takzvaného brexitu

Británie je silnější v Evropě, myslí si odpůrci takzvaného brexitu | Zdroj: Reuters

„My, níže podepsaní vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v unii či pro odchod z unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum,“ uvádí se v petici, která byla na stránce britského parlamentu zveřejněna již před čtvrtečním referendem.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1 269 501 hlasů.

Premiér David Cameron, který v pátek v reakci na výsledek referenda oznámil, že rezignuje na svou funkci, již dříve řekl, že žádné druhé referendum se konat nebude. Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100 000 podpisů, se nicméně podle britských zákonů musí zabývat petiční výbor parlamentu. Ten zváží, zda o ní má Dolní sněmovna debatovat. Podle BBC by se měl petiční výbor sejít v úterý.

Řada analytiků v britských médiích prohlásila, že konání druhého referenda nepřichází v úvahu. Uspořádání nového referenda je „vysoce nepravděpodobné“, řekl listu The Daily Telegraph přední expert Vernon Bogdanor. „Myslím si, že EU nebude chtít dál vyjednávat, považuje toto hlasování za konečné,“ dodal.

„Nemá smysl, aby lidé teď tu petici podepisovali, měli to udělat předtím,“ konstatoval další politolog John Curtice.

Polovina stínového kabinetu britských labouristů odchází na protest proti předsedovi strany

Číst článek

Mluvčí Dolní sněmovny uvedla, že petice byla vytvořena 24. května a v okamžiku, kdy byl vyhlášen výsledek referenda, pod ní bylo 22 podpisů.

Mnozí Britové, včetně poslance Davida Lammyho, ale připomínají vyjádření šéfa protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage z doby před referendem. V prohlášení tehdy uvedl, že těsný výsledek by byl důvodem k druhému referendu.

„Výsledek referenda 52 ku 48 by znamenal nedokončenou záležitost. Pokud tábor příznivců setrvání Británie v unii vyhraje dvoutřetinovou většinou, pak to tím končí,“ prohlásil Farage v květnu. Nyní nicméně UKIP odmítá, že by výsledek byl důvodem k dalšímu lidovému hlasování.

Opoziční poslanec David Lammy naopak vyzval parlament, aby výsledek referenda zvrátil. Upozornil přitom na to, že referendum je nezávazné. „Parlament by měl ukončit toto šílenství a sejít se nyní k hlasování o tom, zda máme opustit Evropskou unii,“ řekl.

Kvůli brexitu by mohly v podzimních volbách posílit euroskeptické strany

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme