Piknik migrantů na hrobech v Calais pobouřil Francouze. Zbytečně: nechali se podvést

Bezstarostný piknik běženců na hřbitově jako doklad toho, že „máme přijmout lidi, kteří námi opovrhují“. Sugestivně okomentovaná fotografie, kterou na Facebooku sdílelo na 25 tisíc lidí, znovu prokázala informační úskalí sociálních sítí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podvrh, který sdílelo na 25 tisíc lidí - a to jen letos v září.

Podvrh, který sdílelo na 25 tisíc lidí - a to jen letos v září. | Foto: Repro Observers.france24.com

Údajný dokument z Calais ve skutečnosti pochází ze srbsko-chorvatské hranice – a okolnosti jeho vzniku jsou diametrálně odlišné.

Je to scéna, co upoutá: řada policistů sleduje skupinu lidí, kteří odpočívají mezi náhrobky. Někteří sedí nebo polehávají přímo na hrobech, jiní se o ně aspoň opírají, a všude kolem leží vyboulené batohy a tašky. Na černých uniformách policistů nejsou patrné insignie a nezřetelné jsou také nápisy na náhrobních kamenech, na tom nejvýraznějším vpravo však důkladnější pohled odhalí cyrilici, tedy písmo typické pro východní část Balkánu.

‚Jen to zkuste u muslimů!‘

Jenže člověku, který fotografii 16. září sdílel na Facebooku, nebyla pečlivost vhod, jak dokládá výmluvný komentář, kterým snímek doprovodil. „Piknik …. na hřbitově v Calais! Žádná fotka ani info v TV! Tak tomuhle říkají…… Šance pro Francii. Přemýšlejte, aspoň na moment, o tom, že hroby na tomhle hřbitově by mohly být vašich rodičů.“

Skvrna na pověsti dobrovolníků z Calais: v Džungli ‚sexuálně vykořisťují‘ uprchlíky

Číst článek

Rozhořčenou stížnost na pobuřující chování migrantů i na francouzská média, která takový „výsměch“ záměrně ignorovala, doplnila sugestivní výzva: „Jen si zkuste mít piknik na muslimském hrobě v arabské zemi a uvidíte, jestli vám někdo nepodřízne krk.“

Apel se neminul účinkem - za několik dní sdílelo příspěvek na 25 tisíc uživatelů Facebooku a ohlas měl také na dalších sociálních sítích. Upoutal ale i tým Les Observateurs (Pozorovatelé) stanice France 24, který se zabývá amatérským zpravodajstvím a zvláštní pozornost věnuje fotografickým manipulacím.

Z Calais na Balkán daleko

Stačí rychlá prověrka v Googlu, upozornili Pozorovatelé, aby člověk zjistil, že snímek „pikniku v Calais“ nejenže nevznikl v tomto městě, ale dokonce ani v samotné Francii. A především: že fotografie byla usvědčena jako podvržená poplašná zpráva už letos v lednu.

Usvědčeno jako hoax už v půlce letošního ledna. Navzdory tomu žije dál. | Foto: Repro Debunkersdehoax.org

Ve skutečnosti pochází výjev z podzimu 2015, z pomezí Srbska a Chorvatska. Zachycuje jeden z loňských vrcholů migrační krize. Ta loni v září tvrdě udeřila na srbsko-chorvatskou hranici a vystavila ji nezvladatelnému náporu.

Jak odhalit (audio)vizuální podvrh? Užitečné tipy čtěte ZDE.

Světová média tehdy detailně zdokumentovala patovou situaci desítek tisíc běženců, kteří se po uzavření maďarsko-srbských hranic obrátili na západ do Chorvatska. Na jeho hranicích narazili na srovnatelné komplikace, ještě posílené animozitou na ose Bělehrad-Záhřeb.

'Kdybychom nemuseli, nejsme tu'

Mnozí z uprchlíků, kteří se nevešli do přeplněných středisek, uvízli v poválečné „zemi nikoho“ mezi srbským Šidem a chorvatským Tovarnikem. V chladných nocích hledali útočiště, kde se dalo – někteří přímo v polích, jiní na tamním pravoslavném hřbitově.

Jejich výpovědi lze snadno dohledat dodnes - a svědčí o tom, že ony zářijové dny měly k pikniku daleko. „Minulou noc byla zima a zavřeli hranici. Už nikoho nepouštějí. Nevím, co budeme dělat,“ přiznal novinářům Mohamed, uprchlík ze Sýrie. „Věřte mi, že si v téhle situaci nelibujeme, zůstáváme tu, protože je zima. Kdybychom ve své zemi neměli problémy, neutíkali bychom sem.“

Magdalena Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme