Pleťová voda z automatu: nová náhražka alkoholu pro pijáky v Rusku

Ruští alkoholici teď možná budou skupovat pleťovou vodu. Kosmetický a léčebný přípravek Bojarka s výtažkem z hlohu obsahuje 75 procent lihu. V západoruském městě Kaluga se prodává v automatu. Kdokoli si ho tak může koupit 24 hodin denně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zákazníci za stomililitrovou lahvičku zaplatí 20 rublů, což je asi osm korun. Stejné množství vodky v Rusku stojí skoro dvojnásobek.

Úřady v poslední době uvažují o zlevnění vodky, televize v Kaluze přesto předvídá, že o pleťovou vodu bude velký zájem, a prodejci se tak můžou těšit na vysoké zisky, protože na provoz automatu s kosmetickým přípravkem neplatí přísná omezení prodeje alkoholu.

Navíc si takového panáka můžou beztrestně koupit i nezletilí. Průzkum v jednom z měst nedaleko Moskvy podle listu Izvestija odhalil, že náhražky alkoholu pije 13 procent lidí. Ministerstvo zdravotnictví už proto navrhuje, že objem lahviček sníží.

Podle expertů chudí Rusové nemají peníze na to, aby si lihoviny kupovali v obchodech. Pijí třeba i prostředky na mytí oken.

Podobný automat jako v Kaluze se už na začátku roku objevil v jednom jihoruském městě. Stal se oblíbeným cílem místní mládeže, a veřejnost si proto vynutila jeho odstranění.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme