Plitvickým jezerům hrozí vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Kvůli výstavbě i množství turistů

UNESCO hrozí, že vyškrtne Plitvická jezera ze Seznamu světového dědictví. Nejstarší chorvatský národní park prý totiž není dobře chráněný. Ročně ho navštíví přes milion lidí a na to Plitvická jezera nejsou připravená. Z prestižního seznamu UNESCO by se tak mohla dostat na soupisku ohrožených památek, jak tomu bylo v 90. letech kvůli válce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Plitvická jezera

Národní park Plitvická jezera | Foto: Mark Ahsmann, CC BY-SA 3.0

„Plitvická jezera čelí dvěma klíčovým problémům – příliš vysoké návštěvnosti a nadměrné výstavbě. To jsou věci, na které nás upozornilo UNESCO,“ uvedl ředitel národního parku Andelko Novosel chorvatské televizi RTL.

Plitvická jezera v sezoně navštíví až 15 tisíc lidí denně. Podle Katariny Poljakové, která má na starosti dohled na návštěvníky, nával turistů přispívá k tomu, že mnozí nedodržují předpisy parku a jeho panenskou přírodu tak poškozují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plitvickým jezerům hrozí vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Příspěvek natočila redaktorka Tea Parkanová

„Turistům už nestačí jen vyznačené cesty. Často ze stezek a dřevěných můstků schází, aby se vyhnuli davům a aby si udělali co nejhezčí fotky," řekla.

Vedení parku v minulých letech zkoušelo regulovat počet návštěvníkům zvýšením cen vstupného. To však nepomohlo a na Plitvická jezera přijíždí rok co rok turistů víc a víc.

K dispozici mají navíc čím dál tím větší výběr ubytování. Nové domy v oblasti rostou takříkajíc jako houby po dešti. Podle Andelka Novosela by to nebyl problém, kdyby územní plán oblasti byl založen na udržitelném rozvoji.

„K územnímu plánu jsme měli řadu připomínek, ale úřady je nevzaly v potaz. Chtěli jsme, aby pro všechny platila jasná kritéria, ale málokdo se jimi řídí a teď tu máme stav, na který upozorňuje UNESCO,“ poznamenal Novosel.

Chorvatsko má do příštího února představit plán, jak situaci na Plitvických jezerech zlepšit. Vedení národního parku pracuje s radami UNESCO, které navrhuje regulovat počet návštěvníků a omezit výdej stavebních povolení.

Odbornou pomoc už Chorvatsku nabídl i Světový fond na ochranu přírody.

ČRo, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme