Po roce průtahů se začne kopat u polského Valbřichu. Násep má skrývat nacistický zlatý vlak

Po skoro roce administrativních průtahů začnou v úterý hledači pokladů vykopávat násep u trati z Wroclawi do Valbřichu, ve kterém se podle nich od druhé světové války ukrývá legendární zlatý vlak. Ten má být podle odhadů naložený zlatem nebo zbraněmi, které tam ustupující nacisté schovali před Rudou armádou. Na výkopech bude pracovat celkem 50 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemí v polském Walbrzychu

Podzemí v polském Walbrzychu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Hledači pokladů Polák Piotr Koper a Němec Andreas Richter prohlásili už skoro před rokem, že vědí, kam nacisté cennosti ukryli. Jelikož ale šlo o pozemek Polských státních železnic, museli nejdřív získat povolení drah.

„Souhlas pak musela dát také energetická firma Tauron, protože se bude kopat pod jejími sloupy vysokého napětí, Státní lesy, protože je třeba kácet stromy, samozřejmě památkový úřad a také policie. To trvalo skoro celý rok,“ vysvětluje mluvčí hledačů Andrzej Gaik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skrývá podzemí polského Valbřichu zlatý vlak s nacistickým pokladem? Hledači pokladů už budou mít brzy jasno. Téma zpravodaje Víta Pohanky

Podle Gaika se celý prostor ohradí, pokácejí všechny stromy a násep urovná. Potom nastoupí georadary a těžká technika. Na třech místech vzdálených od sebe asi 30 metrů se pak násep vykopá a tím prakticky ho přetne svrchu dolů.

Na výkopech bude pracovat celkem 50 lidí. Práce budou trvat asi dva týdny, to nejdůležitější se ale odehraje v prvním týdnu, kdy hledači zjistí, zda se pod náspem něco skrývá.

Místo už teď monitoruje kamerami policie, aby se v blízkosti frekventované trati nepohyboval nikdo nepovolaný. Od oznámení, že se tam může nacházet zlatý vlak, se totiž do Valbřichu začali stahovat amatérští hledači pokladů z celého Polska i zahraničí.

Stát ani město přitom nebude hledání pokladu stát ani groš. „Celé je to soukromý podnik financovaný stoprocentně firmou XYZ, kterou představují výhradně pánové Koper a Richter. To oni to celé platí. V tuhle chvíli dostali ten prostor pod kontrolu a jsou zodpovědní za to, co se tady bude dít,“ dodává Gaik.

Někteří odborníci nevěří, že se pod zemí u Valbřichu vlak opravdu najde. Bez ohledu na to však udělalo loňské senzační oznámení městu a okolí obrovskou reklamu. Letos už údajně přijelo dvojnásobně víc turistů než v předchozích letech.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme