Po útoku ozbrojenců na soudní budovu v Istanbulu zemřel státní zástupce

Turecký státní zástupce podlehl zraněním, která mu způsobili dva útočníci, kteří přepadli soudní budovu v Istanbulu. Policie s nimi vyjednávala přes šest hodin, pak zahájila záchrannou akci. Ani jeden z únosců ji nepřežil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký státní zástupce podlehl zraněním útočníků, kteří přepadli soudní budovu v Istanbulu

Turecký státní zástupce podlehl zraněním útočníků, kteří přepadli soudní budovu v Istanbulu | Zdroj: Reuters

Únosci jsou zřejmě členy v Turecku zakázané krajně levicové organizace Revoluční strana pro lidové osvobození, která se k akci přihlásila. Toto radikální hnutí považuje Turecko, EU i Spojené státy za teroristickou organizaci.

Dva jeho příslušníci včera nejdřív státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze zajali v jeho kanceláři. Podle všeho proto, že měl na starosti vyšetřování smrti 15letého chlapce, kterého při demonstracích před dvěma lety zranil plynový granát - ten tehdy hodila do davu policie. Mladík nakonec svým zraněním podlehl.

Únosci prý chtěli, aby se policisté zodpovědní za jeho smrt ke svému činu přiznali. Kromě toho požadovali, aby státní zastupitelství zastavilo stíhání lidí, kteří po smrti hocha vyšli do ulic demonstrovat.

Posílení bezpečnosti

Podle tureckého premiéra Ahmeta Davutogluma se nyní u tureckých úřadů posílí bezpečnost

„Tento incident nás nutí přezkoumat stav naší bezpečnosti. Důkladně ho prošetříme, abychom zjistili, v čem máme nedostatky. První kroky pro to, aby se něco podobného neopakovalo, už jsme udělali,“ řekl.

Turecký parlament už minulý týden přijal nový zákon o bezpečnosti, který rozšiřuje pravomoci policie a mimo jiné povoluje bezpečnostním složkám používat při demonstracích i střelné zbraně.

Podle kritiků nová opatření omezují svobodu slova a projevu, které představují hrozbu pro vládnoucí stranu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme