Počasí v Evropě: Sníh, mráz, déšť, záplavy, prudký vítr

Obyvatelům některých evropských regionů doporučují úřady zůstat raději doma. Evropu sužuje nejen sníh, ale i déšť, záplavy a silný vítr. Až stokilometrový vítr postihl ve třech desítkách provincií Španělsko a na Kanárských ostrovech vyhlásili pohotovost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přívaly sněhu trápí obyvatele Velké Británie

Přívaly sněhu trápí obyvatele Velké Británie | Zdroj: ČTK

Nejvíce sněhu mají v Galícii, tedy na severozápadě Španělska. Děti dostaly mimořádné prázdniny, do školy nešlo kolem dvou a půl tisíc studentů, některé obce jsou odříznuty od okolí nejen sněhem, ale i popadanými stromy. Je to obrázek, jaký známe - valy sněhu kolem silnic, občas nehybný kamión a za ním řada aut, včetně sanitek.

Galície sousedí s Portugalskem a ani tam to není jiné. V portugalském okrese Guarda dnes také zavřeli školy, obyvatelům se doporučuje zůstat doma, a když už potřebují někam jet, měli by mít terénní auto nebo alespoň sněhové řetězy.

Mimořádně silně nasněžilo i v Británii, něco takového prý pamatují naposledy v roce 1993. Ve Skotsku to vypadá, jako by ani neměli silnice, ale spíš tunely ve sněhu.

Letiště v Mnichově | Foto: ČTK/AP

Těžko uvěřit, že je teprve listopad, glosuje skotský policista, takovéhle závěje jsem tu takhle brzy nikdy nezažil, a to jsem ve službě třicet let. Opět stovky zavřených škol. Podle předpovědí bude zbytek týdne na ostrovech plný sněhových bouří a silných mrazů. Dopravní chaos už začal.

Kuriózní nehodu zaznamenali v Bavorsku, kde se převrhl kamión převážející zvířata a na dálnici vyskákalo sto kvičících prasat. Sníh a led se podepsal na provozu letišť, na jednom z největších evropských letišť, ve Frankfurtu nad Mohanem, zrušili více než sto letů.

Velmi vážná je situace na pobřeží Baltského moře, V městech Lübbeck a Kiel se potýkají se záplavami, obyvatelé byli vyzváni, aby odvezli svá auta do bezpečí.

V případě silných vln hrozí problémy i lodní dopravě. Podle německých meteorologů jde pouze o první nástup silné zimy, největší mrazy by měly přijít v pátek.

Přívaly sněhu ochromily varšavské letiště Fryderyka Chopina. Opozdily se lety z nebo do Prahy, Amsterodamu, Helsinek nebo Mnichova. Polský ministr spravedlnosti rozhodl, že do odklízení sněhu se zapojí také vězni.

Prvních 6 umrzlých hlásí Moskva, kde by dnes teplota měla klesnout až na minus 20 stupňů Celsia. Další lidé jsou tam v nemocnici s omrzlinami.

V jižní Evropě, například v Dubrovníku prší při 17 stupních Celsia, v italské Messině mají jasné nebe a 20 stupňů a na Krétě 24 stupňů se sluníčkem, zítra se Kréťané mohou těšit na 26.

Jitka Malá, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme