Počet útoků v Donbasu se po vyhlášení příměří razantně snížil

Ukrajinská armáda i proruští separatisté v Donbasu zatím víceméně respektují příměří. To vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko a platí od čtvrtka. Porošenko během středeční návštěvy východoukrajinského Mariupolu oznámil, že příměří v Donbasu podporují OBSE, Francie i Německo, které se spolu s Ruskem snaží řešit ukrajinský konflikt v rámci takzvané normandské čtyřky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník se svým psem na Donbasu

Bojovník se svým psem na Donbasu | Zdroj: Reuters

Velení ukrajinských sil oznámilo, že jednotky proruských separatistů celkem šestkrát ostřelovaly ukrajinské pozice z těžkých zbraní. Ukrajinská armáda podle tohoto prohlášení palbu neopětovala. Intenzita útoků se ale razantně snížila.

Den před začátkem příměří pozorovatelé OBSE zaznamenali 95 útoků vedených z obou stran v Doněcké oblasti a 155 explozí v sousední Luhanské oblasti. Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Rusko bude dodržování příměří všemožně podporovat.

Podle agentury TASS jde už o deváté příměří na východní Ukrajině od podzimu 2014. To předchozí začalo na konci dubna. Nejdřív ho narušovaly jen drobné incidenty, ty ale později přerostly v prudké boje.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme