Pochod českých legionářů připomněl v Paříži 100 let od vzniku roty Nazdar

Na Champs Elysées v Paříži dnes pochodovali čeští legionáři. V srpnu před sto lety se do Invalidovny dostavilo na šest stovek našich krajanů, kteří se přihlásili do Cizinecké legie s cílem bojovat v první světové válce za Francii. Krátce nato odjela polovina z nich do Bayonne na jih Francie, kde byla sestavena ryze česká rota, později nazývaná Nazdar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českoslovenští legionáři v 1. světové válce

Českoslovenští legionáři v 1. světové válce | Foto: Post Bellum

Sto let staré události si dnes připomněli v Paříži členové Československé obce legionářské spolu s válečnými veterány a představiteli české armády. Asi stovka lidí se vydala na pochod Paříží.

Na ulici Rivoli zamířil průvod uniforem na náměstí Svornosti v blízkosti Champs Elysées. Právě tudy putovali českoslovenští dobrovolníci, aby se připojili k francouzské armádě. Na jihu země později založili rotu Nazdar.

Červenomodrá barva uniformy má historické souvislosti. Uniformy předválečné cizinecké legie tyto barvy nosily, nebylo to nic výjimečného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paříží pochodovali legionáři, uctili památku roty Nazdar. Účastníky pochodu zpovídal Jan Šmíd

„Je důležité připomínat si základy našeho státu, tento pochod je bezesporu vhodná forma, dovoluje nám vžít se do role našich předků, kteří touto cestou před sto lety šli,“ říká Jirka z roty Nazdar.

V čele skupiny kráčí tajemník Československé obce legionářské Milan Mojžíš. „Při pochodu 22. srpna 1914 se na náměstí Svornosti naši dobrovolníci zastavili u sochy Štrasburku, což symbolizovalo porobenou část Francie,“ popsal a dodal:

„Oni chtěli dát najevo, že jsou s Francouzi jedna duše, jedno tělo. Zpívali tam píseň Kde domov můj a Hej, Slované, pak pokračovali k Invalidovně.“

Část delegace den před pochodem také navštívila bojiště v blízkosti Remeše, kde byla rota Nazdar v říjnu nasazena poté, co absolvovala výcvik.

Rota Nazdar | Foto: Český rozhlas

Jan Šmíd, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme