Pochod živých v Osvětimi připomněl oběti holokaustu. Přijeli studenti ze 42 zemí

Hrůzy holokaustu se nesmějí opakovat – to bylo hlavní heslo dnešního Pochodu živých v polské Osvětimi. Přímo na půdě bývalého nacistického vyhlazovacího tábora si památku obětí připomnělo 10 tisíc lidí ze 42 zemí, hlavně studentů. Akce se letos konala už po pětadvacáté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod živých v Osvětimi

Pochod živých v Osvětimi | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„Už nikdy nebudeme mlčet, když jsou masakrováni nevinní lidé,“ slibuje řečník na začátku průvodu. Účastníci začínají procházet nechvalně známou branou s německým nápisem „Arbeit Macht Frei“ na asi tři a půl kilometru dlouhou trasu pochodů smrti. Před víc než 70 lety vedla přímo do plynových komor.

Zpěv a tleskání, krásné jarní počasí a kvetoucí stromy jsou v příkrém protikladu ke všem těm strohým barákům, komínům krematorií, připomínkám hrůz, které se všude okolo děly. Nacisté tady zavraždili přes milion lidí - převážně Židů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky z 25. ročníku Pochodu živých v Osvětimi

Nesmíme se tím nechat zlomit, ale zároveň na to nesmíme zapomenout, shodují se účastníci z celého světa.

„Moji prarodiče z matčiny strany válku přežili. Ale přímo tady zůstalo mnoho našich příbuzných. Jsem tady, abych připomněl jejich památku a na místě viděl, čím prošli,“ říká 15letý David z Austrálie.

„Je opravdu jiné přijet sem a vidět to na vlastní oči, než se o tom učit z knížek. Tady líp chápu, co zažili moji pra-prarodiče a má to pro mne velký význam. Nevím, jestli se sem do Polska někdy vrátím, ale jsem opravdu ráda, že jsem sem přijela,“ doplňuje Davidova spolužačka.

Pochod živých v Osvětimi | Foto: Vít Pohanka

Izraelské vlajky se tady mísí s vlajkami jiných národů, a to je podle organizátorů pochodu velmi důležité. „40 procent účastníků nejsou Židé, ale lidé jiných vyznání. Z 10 tisíc účastníků je třeba 1600 polských studentů. V tom je síla tohoto pochodu,“ říká za organizátory jejich mluvčí Stan Steinreich.

Protože Pochod živých je připomínkou toho, co způsobil rasismus, náboženská nenávist a netolerance – všechno to, co nás rozděluje. Má proto Židy, katolíky, protestanty a lidi všech jiných vyznání a zabarvení pleti hlavně spojovat a ne rozdělovat.

Pochod živých - den památky obětí holokaustu | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme