Pochybuji, že by se chtěl po zemětřesení někdo vracet, říká lékárník ze zničeného Accumoli

„Je to opravdu veliký rozdíl, před a po,“ říká lékárník Pierro po návratu do zemětřesením postiženého městečka Accumoli. Podobně přicházejí v těchto dnech na postižená místa i další lidé. Zavzpomínat, nebo uctít památku těch, kteří zemřeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v městečku Accumoli

Následky zemětřesení v městečku Accumoli | Foto: Robert Mikoláš

„Vrátil jsem se, abych pomohl. Mám tady v batohu nějaké utěšující prostředky, nakonec jsem ale nikoho ze svých sousedů nenašel,“ říká pan Pierro.

Vysoký čtyřicátník právě míří k polorozbořené lékárně na náměstí svatého Františka. Je totiž lékárník a dlouhé roky každý den vydával místním obyvatelům masti, prášky nebo někdy jen dobrou radu.

Znal tu úplně každého, často se prý po práci scházeli v jediném místním baru a pravidelně se aktivně účastnil i každoročních oslav svatého Antonína.

Přehrát

00:00 / 00:00

V zemětřesením postiženém městečku Accumoli natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

„Byl jsem členem kapely, která vždy v lednu na svátek ochránce zvířat obcházela dům od domu, vyhrávala a od každého dostala něco dobrého k jídlu a pití. No a potom jsme to všichni společně snědli,“ říká a při vzpomínce se lehce usměje.

Najednou se však ozve rána – opět další otřes. A pak znovu – jedna ze stěn poškozeného domu se právě zřítila.

Chvilku vyčkáváme a pak se jdeme podívat. Jedinou přístupovou cestu do obce nacházející se vysoko nad údolím zasypala hromada kamení a prach pokryl stromy u parčíku, který se doslova utrhl od svahu. Krátce na to už je však opět ticho.

Záchranáři, kteří přespávali na centrálním náměstí obklopeném policejní stanicí, radnicí a několika vesměs těžce poškozenými krámky, už odjeli.

„Jaká je budoucnost této obce? Nevím. Většinou tu žili staří lidé, takže pochybuji, že by se někdo chtěl vracet. Spíše odjedou k dětem, do Říma, Rieti a dalších velkých měst. Těžko si umím představit, že by se město podařilo obnovit, vždyť by se muselo postavit prakticky celé nové,“ dodává Pierro.

Zemětřesení v Itálii- výběr | Foto: ČTK

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme