Podle Putina není hranice s Ukrajinou jednoznačná. Nejasnosti jsou i jinde v Rusku

Rusko-ukrajinská hranice není jednoznačná, a proto není divu, že ruští vojáci zabloudili na ukrajinskou stranu, řekl dnes před studenty na fóru u jezera Seliger ruský prezident Vladimir Putin. Navíc je to jen pár měsíců, co Rusko anektovalo Krym, který byl dřív součástí Ukrajiny. Nejasná je ruská hranice i na jiných místech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda je znepokojena pohyby ruských vojáků na hranici

Ukrajinská armáda je znepokojena pohyby ruských vojáků na hranici | Zdroj: Reuters

„Rusko se historicky vždycky vyznačovalo tím, že nemělo stabilní hranice. V zásadě se jedná o projev něčeho, co je pro Rusko běžné. S výjimkou posledních sta let,“ říká odborník na sporná teritoria a politickou geografii Michael Romancov.

Podle jeho informací zatím není mezinárodně uznaný jako součást Ruska ani Krym. Nepočítá ho žádný z uznaných členů mezinárodního společenství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejasných hranicích Ruské federace hovořil odborník na politickou geografii Michael Romancov

Podle Romancova je na ruské hranici více míst, kde hranice sporná není, než těch, o které se Rusko s okolními zeměmi dohaduje.

Sporná není hranice s Čínou. „Byl to obrovský problém v souvislosti s rozpadem Sovětského svazu, ale tam se podařilo iniciovat smlouvu, kterou ale řada Rusů vnímala jako obrovský ústupek,“ vysvětlil Romancov.

Na zbytku hranic je několik sporných míst. Nejasná je hranice vůči postsovětským republikám, například Kazachstánu, nebo i vůči členům NATO, jako je Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Putin vyzval separatisty, aby nechali obklíčené ukrajinské vojáky odejít

Číst článek

Rusko - územní spory | Foto: Český rozhlas

„Tam už také byly vyjednané smlouvy, ale bylo to strašně komplikované,“ dodává odborník na sporná území.

Boj o hranici s Ukrajinou se bude odehrávat i na papíře. „Každá strana bude produkovat mapy své. To je běžná věc,“ předpovídá Romancov.

Ve světě je takový postup běžný, například svět neuznává nadvládu Maroka nad Západní Saharou nebo na mapách není Severokyperská turecká republika na polovině Kypru.

„Rusko na svých mapách už Krym připojilo. Doufejme, že zbytek světa to neudělá ani na mapách, ani ve skutečnosti,“ přeje si Romancov.

Hranice mezi Ruskem a Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme