Poláci jezdí přes hranice pro cigarety, Rusové pro jídlo. Obchod kvete politice navzdory

Mezi Varšavou a Moskvou v poslední době létají ostrá slova kvůli Ukrajině. Polsko nedávno oznámilo, že na společné hranici postaví šest strážních věží. Místní obchod v rusko-polském pohraničí ale navzdory tomu vzkvétá. A spolu s ním také pašování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odbavení zdržují Rusové, říkají Poláci

Odbavení zdržují Rusové, říkají Poláci | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Podél několikasetmetrové fronty aut před přechodem Bezledy postávají pokuřující Poláci a Rusové.

Obyvatelé z obou stran hranice naplno využívají malý pohraniční styk. Když tady máte trvalé bydliště, můžete přes hranici jezdit, jak často chcete a nepotřebujete víza. Jen si musíte počkat na odbavení a to může trvat několik hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko zostřuje režim na hranici s Ruskem. Jak přímo na místě zjistil zpravodaj Vít Pohanka, důvodem je hlavně pašování

Vedoucí směny pohraničníků Mariusz Karaf tvrdí, že za frontu před odbavením nemohou Poláci.

„Dneska se čeká tak půldruhé hodiny. Nemuselo by to tak být, ale musíme čekat, než auta zkontrolují na druhé straně Rusové,“ říká.

„Jezdíme na polskou stranu hlavně pro potraviny. U nás jsou dražší a není takový výběr,“ vysvětluje ruský důchodce Ivan hlavní důvod, proč přes tuhle hranici přejely jen loni víc než tři miliony Rusů. Z nich samozřejmě drtivá většina místních, a to mnohokrát.

„Jednou za týden nám to stačí. Když jsme měli doma děti, to jsme jezdili každé dva nebo tři dny. Ve dvou toho tolik nepotřebujeme,“ dodává pan Ivan.

Rusové jezdí do Polska hlavně za nákupy | Foto: Vít Pohanka

Z ruské strany se jezdí přes hranici hlavně pro dobroty, které zmizely z pultů kvůli obchodnímu embargu a sankcím. Poláky láká do Ruska jiné zboží.

„V Rusku koupíte balíček cigaret za tři zloté padesát. V Polsku stojí stejné značky 10 nebo 12 zlotých,“ vysvětluje Ryszard Chudy z celní správy v Olštýně a pokračuje:

„Když projede bez proclení kamion se 100 tisíci balíčků, vydělá v Polsku půl milionu zlotých. A kdyby dojel až do Anglie, tak milion a půl zlotých. My na hranici ročně zadržíme průměrně milion a půl balíčků cigaret.“

Populární jsou passaty. Hodně se do nich vejde

Podobné cenové poměry nebo nepoměry jsou u benzinu a nafty. Podle pravidel sice můžou místní Poláci nakoupit palivo pro vlastní spotřebu, ale někteří z nich by museli najezdit neuvěřitelné vzdálenosti.

„Velmi populární jsou teď najednou passaty. Nalejí do nich i 100 litrů, když si upraví nádrž. Když s takovým autem někdo přejede hranici pětadvacetkrát za měsíc, jak mohl tolik paliva projezdit?“ pokládá celník Ryszard Chudy spíš řečnickou otázku.

Ostraha na polsko-ruské hranici se tedy zostřuje. Ale přímo tady to nevypadá, že by hlavním důvodem byla nějaká vojenská hrozba, rostoucí napětí mezi Varšavou a Moskvou. Spíš jednoduché ekonomické zákonitosti a vynalézavost, nebo chcete-li vychytralost, místních.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme