Poláci si za nového prezidenta zvolili Andrzeje Dudu. Vystřídá Komorowského

Bronislaw Komorowski neobhájil post polského prezidenta a v příštím období ho vystřídá Andrzej Duda. Vyplývá to z oficiálních výsledků druhého kola prezidentských voleb. Po sečtení všech hlasů získal Duda 51,55 procent hlasů, zatímco dosavadní prezident 48,45. Dnes večer to oznámila polská volební komise. Duda se má ujmout funkce hlavy státu 6. srpna, až skončí Komorowského pětiletý mandát. Komorowski už v neděli večer porážku uznal a svému protikandidátovi popřál hodně štěstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První den po volbách  děkoval vítěz Andrzej Duda voličům v centru Varšavy a fotografoval se s nimi

První den po volbách děkoval vítěz Andrzej Duda voličům v centru Varšavy a fotografoval se s nimi | Zdroj: Reuters

Stejně jako v prvním kole hlasovali pro Andrzeje Dudu především lidé ve venkovských oblastech na jihu a východě Polska.

Bronislaw Komorowski bodoval naopak především u voličů ve městech a také na západě a na severu. Svoji porážku Komorowski už uznal. "Respektuji vaši volbu," řekl Komorowski před zástupem svých stoupenců. "Přeji si, aby byl můj vyzyvatel úspěšným prezidentem."

Podle polských komentátorů ztratil současný prezident hlavně u mladých voličů, kteří mají pocit, že jejich naděje se nesplnily, a také u voličů, kteří nevnímají hospodářský růst Polska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěch Andrzeje Dudy a také možné dopady na tamní politickou scénu přiblížil zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Vít Pohanka

Občanskou platformu může podle pozorovatelů neúspěch v prezidentských volbách mobilizovat k dosažení lepšího výkonu ve volbách parlamentních na podzim.

Dynamická kampaň a hlasy nespokojených

K vítězství Dudy přispěla i dynamická kampaň, kterou vedl s velkým nasazením. Kampaň protikandidáta Komorowského se zmobilizovala až po prvním kole.

„Dostal hlasy nespokojených voličů ze starší generace a také z mladší generace,“ vysvětlila úspěch Dudy polská novinářka žijící v Praze Barbara Sierszula.

Anndrzej Duda se svou ženou Agátou a dcerou Kingou slaví vítězství ve druhém kole prezidentských voleb v Polsku | Foto: Reuters

Andrzej Duda působil jako státní sekretář v týmu polského exprezidenta Lecha Kaczyńského, který tragicky zemřel při letecké havárii ve Smolensku v roce 2010. Je to právník, od loňska také europoslanec.

Budoucí prezident začal první den po volbách setkáním s Varšavany. Povídal si s nimi a nechal se fotografovat u stanice metra v centru města.

„Především jsem vděčný voličům. Těm všem, kteří přišli hlasovat a dali mi důvěru. Byla to společná práce mnoha lidí,“ děkoval Andrzej Duda.

Mluví se už i o roli příští polské první dámy, prý by mohla pomoci hlavně vztahům s Německem. Manželka Dudy Agáta je totiž právě učitelkou němčiny.

Polská ústava počítá s tím, že nový prezident složí přísahu až 6. srpna, přesně 5 let od nástupu jeho předchůdce Bronislawa Komorowského.

Dosavadní prezident Bronislaw Komorowski už přiznal volební porážku | Foto: Reuters

Čeští a polští politici hodnotí vzájemné vztahy obou zemí jako velmi dobré. Na společných jednáních nejčastěji řeší chybějící dopravní spojení nebo problémy se znečištěným ovzduším na Ostravsku. Spor mezi oběma zeměmi ale vyvolávají české diskuse o kvalitě polských potravin.

Na společném zasedání českých a polských ministrů v dubnu se politici dohodli na nutnosti dostavět dálnici přes hranice, tedy napojit královéhradeckou D11 na polskou S3. Vlády se snaží i o propojení plynárenských soustav.

Česko má ale výhrady k těžbě uhlí u česko-německo-polského trojmezí. Těžební prostor těsně u hranic vadí lidem v obcích na české straně.

Polsko si koncem minulého roku stěžovalo na časté kontroly polských potravin v Česku. I přes tyto spory ale jsou vztahy obou zemí podle názoru české i polské vlády na velmi dobré úrovni.

Novým polským prezidentem se stane Duda, Komorowski přiznal porážku

Číst článek

Vít Pohanka, Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme