Poláci slaví výročí konce války. Do Gdaňsku přijel Zeman, Pan Ki-mun i Porošenko

V polském Gdaňsku dnes začaly oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Spolu s prezidenty několika sousedních zemí se jich zúčastnila i česká hlava státu Miloš Zeman.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelová diskuze k výročí konce druhé světové války v polském Gdaňsku

Panelová diskuze k výročí konce druhé světové války v polském Gdaňsku | Zdroj: ČTK

Na polské oslavy na poloostrově Westerplatte dorazila řada světových státníků, což vzbudilo asi největší pozornost, protože už samotná účast je vnímána jako určité politické gesto.

Vedle Miloše Zemana a několika dalších hlav států nebo šéfů vlád ze střední Evropy přijel také generální tajemník OSN Pan Ki-mun, jehož přítomnost polská média vnímají jako velmi důležitou.

Podle nich dodává legitimitu převažujícímu vnímání konce druhé světové války, který pro Poláky podle většiny z nich neznamenal jenom osvobození od nacistické nadvlády, ale také novou nadvládu Sovětského svazu. Sice neohrožovala biologické přežití jejich národa, také však neznamenala svobodu v pravém smyslu slova – ta přišla až v roce 1989.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poláci slaví výročí konce druhé světové války. Do Gdaňsku přijeli Miloš Zeman, Pan Ki-mun i Petro Porošenko. Více zpravodaj Vít Pohanka

Státníci mluvili na panelové diskuzi v Evropském centru solidarity v bývalých městských loděnicích, debatu moderoval polský prezident Bronisław Komorowski a vystoupil na ní také Miloš Zeman.

Český prezident mluvil obecně o tom, že podle jeho názoru je dnes hlavním nebezpečím pro Evropu terorismus, čímž se odlišoval od jiných řečníků.

Asi největší a nejdelší aplaus zazněl po projevu ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka, který podle očekávání srovnával současné dění na východě Ukrajiny s tím, co se dělo na začátku druhé světové války.

Světové velmoci tehdy nejdříve hitlerovskému Německu ustupovaly, aby zjistily, že se nakonec konfliktu stejně nevyhnou. V tomto kontextu Porošenko ocenil, že Evropská unie neustupuje Rusku, které podle něj podporuje separatisty na východě jeho země.

V Moskvě finišují přípravy na vojenskou přehlídku, Putin přijme Castra

Číst článek

V podobném duchu také mluvili představitelé pobaltských republik, kteří byli bojovnější, v čemž se rovněž lišili od projevu Miloše Zemana.

Oficiální datum vítězství nad nacismem připadá v Evropě na 8. května, v Rusku se slaví ještě o den později. Poláci si ale připomínají výročí konce války už dnes, protože kapitulace Německa byla podepsána už 7. května 1945.

Kapitulace Německa byla podepsána v Remeši před 70 lety. Stalin ji neuznal

Číst článek

V posunu data však hrály roli i organizační důvody. Polsko mohlo těžko doufat, že přijede více státníků, kdyby se oslavy konaly až v pátek nebo v sobotu, kdy bude nejenom třeba český prezident, ale také generální tajemník OSN v Moskvě na ruských vzpomínkových akcích.

V debatě vystoupili také ukrajinský prezident Petro Porošenko (druhý zleva) a generální tajemník OSN Pan Ki-mun (první zprava) | Foto: ČTK/AP

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme