Policie našla v Bruselu otisky Abdeslama a stopy výbušnin. Podle prokurátora hrozí další útoky

Belgická policie našla v Bruselu stopy výbušnin a otisky prstů Salaha Abdeslama, jednoho z údajných strůjců listopadových útoků v Paříži, který je na útěku. O výsledcích prosincového zátahu informovala belgická prokuratura. Federální prokurátor Frédéric Van Leeuw také varoval před dalším útokem v Belgii. Zvýšené nebezpečí prý hrozí v polovině ledna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice v bruselské čtvrti Schaerbeek, v níž policie objevila byt teroristy Abdeslama

Ulice v bruselské čtvrti Schaerbeek, v níž policie objevila byt teroristy Abdeslama | Zdroj: Reuters

Policisté byt na bruselském předměstí Schaerbeek prohledali 10. prosince. Kromě jiného našli tři podomácku vyrobené pásy schopné nést výbušniny i stopy TATP, což je sice velmi lehce získatelná, ale také velmi nestabilní třaskavina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nálezu stop teroristy Abdeslama v bruselském bytě i hrozícím nebezpečí útoků informoval zpravodaj Ondřej Houska

Žalobci se domnívají, že byt sloužil jako výrobna bomb pro pařížské atentáty. A také, že se v něm po útocích v Paříži ukrýval Salah Abdeslam.

Podle belgické federální prokuratury byl byt pronajatý pod falešnou identitou a mohl být využíván jedním z devíti mužů zadržovaných v souvislosti s vyšetřováním teroristických útoků, které 13. prosince otřásly francouzskou metropolí a vyžádaly si 130 obětí na životech.

Z dosavadního vyšetřování útoků v Paříži vyplývá, že atentáty byly z velké části naplánovány v Belgii.

Šestadvacetiletý Salah Abdeslam podle francouzské policie řídil automobil Renault Clio, kterým dopravil tři atentátníky před fotbalový stadion Stade de France ve čtvrti Saint-Denis. Z Paříže pak bezprostředně po útocích zmizel. Jeho přátelé ho autem převezli do Belgie, kde se ale jeho stopa ztratila.

Belgický federální prokurátor Frédéric Van Leeuw dnes také varoval, že by se teroristé mohli pokusit udeřit 15. ledna, na roční výročí policejního zátahu proti údajné teroristické buňce ve městě Verviers.

Speciální policejní komando tehdy po přestřelce zabilo dva údajné teroristy a několik dalších pozatýkalo. Tato buňka se prý chystala zaútočit během několika hodin a policie tehdy údajně zasáhla doslova na poslední chvíli. Podle ní se zabití i zatčení muži hlásili k takzvanému Islámskému státu.

Podle prokurátora Van Leeuwa policie o riziku teroristického útoku na výročí zátahu ví a chystá protiopatření.

„Teroristé samozřejmě vyhledávají symboly. Zaútočili na rychlovlak Thalys, na kavárny vedle náměstí Republiky v Paříži nebo na židovské muzeum tady v Bruselu. Na to se samozřejmě zaměřujeme v naší analýze rizik,“ uvedl prokurátor.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme