Policie při zásahu proti Kouachiovým poničila tiskárnu, majitel ji nedokázal opravit

Před necelými dvěma měsíci se život Francouze Michela Catalana obrátil naruby. V jeho tiskárně v městečku Dammartin-en-Goële se po atentátech v Paříži opevnili bratři Kouachiové. Policie pak při přestřelce teroristy zabila. Tiskárna byla po zásahu tak poničená, že ji majitel dodnes nebyl schopný opravit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie obklíčila prostor, kde jsou bratři Chérif a Said Kouachiovi

Francouzská policie obklíčila prostor, kde jsou bratři Chérif a Said Kouachiovi | Zdroj: Reuters

Ve městečku Dammartin vybrali 100 tisíc eur na pomoc tiskárně. Je to jen jedna pětina prostředků potřebných k tomu, aby zařízení zase fungovalo, říká Catalan.

„Rád bych to dal všechno zase dohromady, ale bez ohledu na všechna ujištění se mi to nedaří,“ podotýká majitel tiskárny a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie při zásahu proti Kouchaiovým poničila tiskárnu. Majitel ji už nedokázal opravit. Na místě natáčel pařížský zpravodaj Jan Šmíd

„Když spočítám veškeré náklady, tak nemám žádnou jistotu, že budu moci ve svém byznysu pokračovat. A to navzdory tomu, že se mnou osobně mluvil prezident Hollande. Pro mě je naprosto klíčové opravit budovu, která byla do značné míry zničena.“

Lednové teroristické útoky v Paříži tak neměly na svědomí pouze lidské životy. Obléhání tiskárny a zneškodnění dvou teroristů změnilo život také Micheli Catalanovi, který přišel o svou firmu.

Nyní uvažuje, že by začal vybírat peníze za fotografie. Denně totiž někdo u tiskárny zastaví, aby si udělal snímek místa, které bylo před dvěma měsíci středem pozornosti celé země.

Bratři Chérif a Said Kouachiovi byli podezřelí z útoku na satirický týdeník Charlie Hebdo. Zemřeli na začátku ledna při zásahu policie v obci Dammartin-en-Goële, kde se zabarikádovali v tiskárně.

Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme