Policie už identifikovala všechny oběti sobotní tragédie v Duisburgu

Ostré kritice čelí vedení Duisburgu a organizátoři tanečního festivalu. Už před rokem je policie varovala, že město je příliš úzké a malé, aby zvládlo nápor milionu návštěvníků, kteří na technopárty obvykle dorazí. Nejčernější scénáře se naplnily, když v panice dav ušlapal 19 lidí a dalších 342 leží v nemocnicích s nejrůznějšími zraněními.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na místo tragédie nosí květiny a zapalují svíčky

Lidé na místo tragédie nosí květiny a zapalují svíčky | Zdroj: ČTK

Mezi mrtvými je jedenáct žen a osm mužů ve věku 18 až 38 let. Jedenáct obětí pocházelo podle policejních zdrojů z Německa, další z Nizozemska, Austrálie, Španělska, Itálie, Bosny a Číny.

Lidé dnes po celý den přicházeli do nešťastného tunelu v Duisburgu. Přinášeli květiny, zapalovali svíčky. „Skutečně cítím s rodinami obětí, často šlo o děti, s mnoha mladými jsem tu mluvila, byli v šoku, na pokraji sil,“ prohlásila po návštěvě katastrofy premiérka Porýní Vestfálska Hannelore Kraftová.

I ona, stejně jako další němečtí politici, žádá důsledné vyšetření. Organizátoři dostali během uplynulého roku řadu varování, policie označila Duisburg pro podobnou megaakci za nevhodného pořadatele.

Vedení města i organizátoři Loveparade proto čelí obvinění tisku, že nevyslyšeli varování a nezajistili účastníkům taneční zábavy dostatečnou bezpečnost. Případ nyní šetří státní zastupitelství. Jeho zaměstnanci už dopoledne na radnici v Duisburgu zajistili veškerou dokumentaci související s pořádáním akce.

Na dnešní tiskové konferenci se starosta města odpovědnosti nezříkal, odmítl ale, že by zanedbal bezpečnostní opatření. S masovou panikou se ale v projektu zřejmě nepočítalo. Statisíce účastníků přitom musely projít přes 300 metrů dlouhý tunel, který byl jedinou vstupní branou.

„Co zavinilo ucpání tunelu, se bude teprve vyšetřovat," prohlásil na tiskové konferenci duisburský policejní rada. Podobně jako starosta se k odpovědnosti nehlásí.

Tragédie ukončila éru populární Loveparade

Organizátor technopárty Rainer Schaller se nechal slyšet, že tragédie navždy zastínila veselou párty, takže v příštích letech se už Loveparade konat nebude. "Z respektu k obětem, jejich rodinám a přátelům se už nebude Loveparade konat," sdělil. Právě na jeho hlavu padají obvinění, že kvůli zisku nepřijalo město dostatečná bezpečnostní opatření.

V minulosti se pořadatelství technopárty zřekl také Berlín, kde od roku 1989 probíhala. Mimo jiné i proto, že se akce začala vymykat kontrole a zabezpečení si vyžadovalo čím dál větší náklady. Ze stejného důvodu loni technopárty zrušilo i město Bochum.

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme