Policisté rozbili mezinárodní gang podvodníků s DPH, působil i v Česku

Policisté zasáhli v několika evropských zemích včetně Česka proti gangu daňových podvodníků. Podle Evropského policejního úřadu připravila kriminální skupina čtyři země o víc než čtyři miliardy korun. Podvody s daní z přidané hodnoty zasáhly taky Nizozemsko, Německo a Polsko. Vyšetřovatelé při rychlé akci zatkli od úterního rána devět lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I když ti superbohatí vynakládají své peníze na luxusní zboží a požitky, profituje z jejich libůstek leckdo

I když ti superbohatí vynakládají své peníze na luxusní zboží a požitky, profituje z jejich libůstek leckdo | Foto: CC BY 2.0, epSos .de

Europol neupřesnil, v jakých konkrétních státech policisté podvodníky zatkli ani jejich národnost.

V Česku i Polsku způsobili podvodníci s DPH škody kolem 270 milionů korun. Nizozemská státní kasa přišla o zhruba trojnásobnou částku a německá o desetinásobek.

Přeshraniční podvody s DPH často využívají rozdílné výše daně v jednotlivých zemích, často se týkají pohonných hmot. Díky řetězci firem je tak daň zaplacená v jiném státě, než kde se zboží reálně prodá. Nebo není zaplacená vůbec.

Podle ředitele evropských operací proti organizovanému zločinu Michaela Rauschenbacha se Europol soustředí na tento typ kriminality už řadu let.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme