Politiku nemá provázet smrt, shodují se v Birstallu. Vražda Jo Coxové je mementem

Jedním ze symbolů vyostřené kampaně před unijním referendem v Británii se stalo i malé městečko Birstall na severu Anglie. Těsně před hlasováním tam zavraždili poslankyni parlamentu Jo Coxovou. Místní lidé teď přemýšlejí, jak z tragédie udělat memento pro budoucnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka na poslankyni Jo Coxovou

Vzpomínka na poslankyni Jo Coxovou | Foto: Vojtěch Berger

Když v půlce června v Anglii útočník na veřejnosti zabil poslankyni Jo Coxovou, čekalo se, co to udělá s výsledkem unijního referenda. Smrt političky bojující i za práva menšin se rychle stala symbolem nezdravě ostré kampaně mezi tábory brexitu a setrvání v EU.

Získat mohli hlavně stoupenci unie, ti ale přesto hlasování prohráli. A pro brexit paradoxně hlasovali i voliči v domovském okrsku zavražděné Coxové. Městečko Birstall, kousek pod Leedsem, je příliš malé na to, aby se za necelé tři týdny dokázalo vypořádat s něčím tak hrozným, jako je smrt političky, kterou tam všichni znali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě vraždy Jo Coxové v Birstall a v nedalekém Batley mluvil s místními reportér ČRo Vojtěch Berger

„Pokud smrt Jo Coxové nějak ovlivnila výsledek referenda, potom to bylo směrem k vyšší volební účasti,“ míní starší žena. „Když lidé viděli, co se stalo, tak se zvedli a šli volit, protože to najednou bylo mnohem více důležité.“

„Šlo o lokální incident, o jednu tragédii na severu Anglie, která nemohla ovlivnit výsledek referenda v celé zemi,“ oponuje procházející muž.

Knihovna, před kterou došlo k útoku na poslankyni Jo Coxovou | Foto: Vojtěch Berger

„Už před smrtí Jo Coxové jsem byla rozhodnutá hlasovat pro setrvání Británie,“ zase poznamenává mladá žena. „To, co se stalo, mě v tom ještě utvrdilo.“

Trochu podobné je to i v sousedním městečku Batley, kde Jo Coxová žila. Na náměstí už byla za zavražděnou poslankyni velká vzpomínková akce a tamní pěvecký sbor nahraje jednu písničku pro benefiční účely a na její památku.

Zbytky plakátu kampaně pro brexit v mestecču Birstall | Foto: Vojtěch Berger

Lidé, kteří přímo Jo Coxovou znali, tak jako Graham Rayner, teď přemýšlejí, co s odkazem zavražděné poslankyně dál - a jak ho zachovat.

„Přál bych si, aby třeba i moje děti za 15, 20 let vzpomínaly na to, co přišlo po smrti Jo Coxové, jako na něco, co stmelilo místní komunitu,“ doufá Graham.

Lidé kolem Birstallu a Batley se ještě nerozhodli, jak s odkazem Jo Coxové vlastně naloží. Mohl by tam vyrůst třeba její stálý památník. Ale ať už to dopadne jakkoli, v popředí bude zřejmě vždy myšlenka, že žádný politický boj není tak vážný, aby kvůli němu musel někdo umírat.

Radnice v Batley | Foto: Vojtěch Berger

Červená a bílá růže. Britský parlament uctil památku zavražděné Jo Coxové

Číst článek

Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme