Polská antismogová vyhláška prošla. Krakov zakáže topení uhlím a dřevem

Soud v polském Krakově potvrdil zákaz topení uhlím a dřevem. Vyhlášku místní samosprávy, která si klade za cíl vyčistit chronicky znečištěné ovzduší, napadli někteří občané a výrobci domácích kotlů. Soud ale jejich argumenty odmítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oheň, krb, oheň v krbu, krbová kamna (ilustrační foto)

Oheň, krb, oheň v krbu, krbová kamna (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Verdikt krakovského soudu je důležitým vítězstvím pro všechny organizace, které se zasazují o vyčištění ovzduší na jihu Polska.

I když vyhláška začne platit od září roku 2019 a týká se pouze Krakova, je to stále důležitý precedens. Domácnosti a komunální kotelny se totiž v Polsku podílejí na znečištění ovzduší víc než třeba automobily.

Hlavním důvodem je spalování relativně levného a méně kvalitního uhlí. Není také neobvyklé, že se v domácích kotlích spalují odpadky včetně plastů.

Vít Pohanka, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme