Polská katolická církev chce tradiční Dušičky, žádné dýně a průvody čarodějnic

Katolická církev v Polsku má problém. I v této zemi totiž dostává nadcházející oslava svátku Všech svatých čím dál více podobu, jakou má v Americe Halloween. I na školách se procházejí průvody dětí převlečených za strašidla, monstra a zemřelé celebrity. A katolické církvi se to vůbec nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kdo se bude smát naposled aneb souboj Dušičky versus Halloween v Polsku

Kdo se bude smát naposled aneb souboj Dušičky versus Halloween v Polsku | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Bodrý polský rolník Kamil Kurek s manželkou prodává dýně na výpadovce z Varšavy.

Některé už jsou i vyřezané do tvaru zubatých obličejů, svíčka uvnitř vydává mihotavé, strašidelné světlo. Malý pult a stánek u cesty silně připomíná scenérii spíš někde ve Spojených státech než v Polsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polských oslavách Svátku všech svatých, který se stále více podobá americkému Halloweenu, natáčel zpravodaj Vít Pohanka

„Je to nový trend, který k nám dorazil z Ameriky. Myslím, že Dušičky takhle vypadají tak pět nebo šest let,“ potvrzuje Kamil, že je to nová úspěšná móda, jak se zabavit na Dušičky jinak než jenom zapálením svíčky na hrobech předků a příbuzných: „Je o ně pořád větší zájem. Jsme tady denně.“

Jenže taková přeměna jednoho z hlavních náboženských svátků se nelíbí katolické církvi. Hlavně to, že se dostává i do škol, kde má prakticky monopol nad náboženskou výchovou.

Některé školy začaly dokonce organizovat průvody masek, které vůbec nepředstavovaly křesťanské svaté, ale čarodějnice, vampýry, strašidla, duchy zemřelých slavných osobností a řadu dalších.

Hřbitovy až do neděle hlídají strážníci, během Dušiček mají zloději žně

Číst článek

Výchovná komise pro katolickou výchovu polské episkopální konference proto vydala zvláštní prohlášení:

„Stále častěji se při příležitosti svátku Všech svatých a Dušiček na školách objevují nové praktiky. Obracíme se proto s výzvou ke všem katechetům a duchovním, aby při výuce náboženství připravovali studenty na hluboký prožitek této oslavy tak, aby si zachovala náležitou povahu a vážnost,“ napsala komise pro katolickou výchovu ve své výzvě, kterou nechce dál komentovat nebo se k ní vyjadřovat.

Jestli to sníží počet dětí pochodujících v pohanských maskách ve školách nebo v ulicích, těžko říct. Na varšavské výpadovce to ale zatím nevypadá, že by obchod s halloweenskými dýněmi nějak upadal.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme