Nová polská vláda premiérky Kopaczové složila přísahu, v kabinetě se vyměnilo pět ministrů

Polsko má novou vládu. Povede ji Ewa Kopaczová. Kabinet je složený ze členů dosavadní středopravé koalice Občanské platformy a Lidové strany. Přísahu složil dnes dopoledne v prezidentském paláci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravděpodobná příští polská premiérka Ewa Kopaczová

Pravděpodobná příští polská premiérka Ewa Kopaczová | Zdroj: Reuters

Polský prezident Bronislaw Komorowski jmenoval premiérkou druhou ženu v polské historii - Ewu Kopaczovou.

Ta dnes slavnostně přísahala na polskou ústavu: „Dobro vlasti a blaho jejích občanů budou pro mne vždy nejvyšším příkazem. K tomu mi dopomáhej bůh,“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová polská premiérka vzbudila rozruch ještě před svým nástupem - odvolala ministra Sikorského. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Vít Pohanka

Nová šéfka polské vlády vyměnila pět z celkových 18 ministrů. Nejkontroverznější je výměna šéfa diplomacie.

Na místo ostříleného a nesmlouvavého diplomata Radoslawa Sikorského nastupuje Grzegorz Schetyna, který s praktickou diplomacií mnoho zkušeností nemá. „Výměna ministra zahraničí je chybou,“ zastává se končícího šéfa diplomacie Radoslawa Sikorského europoslanec Ryszard Czarnecki z opoziční strany Právo a spravedlnost.

Sikorski sice občas sklízel kritiku za rázné a nediplomatické výroky, ale málokdo pochyboval o jeho schopnosti vést právě ministerstvo zahraničí. Rozhodnutí o jeho výměně zaskočilo i prezidentskou kancelář.

Prezident byl podle svého poradce Tomasze Nałęcze zastáncem toho, aby se ministr zahraničí neměnil, protože Ukrajina komplikuje mezinárodní situaci a nový kabinet nebude vládnout dlouho, Polsko čekají v příštím roce volby. A v takovém případě by bylo podle prezidenta lepší, kdyby ministr Sikorski mohl pokračovat.

Průzkum: Nejlepší ministr zahraničí

Sikorski je jedním z nejhlasitějších kritiků Ruska v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. „To, co se bude na Ukrajině dít, záleží na jediném člověku a všichni víme, kdo to je. Neznáme ale jeho úmysly. Nevíme, jestli ho uspokojí anexe další části Ukrajiny,“ řekl nedávno českým novinářům v jasném odkazu na ruského prezidenta Putina.

Právě Sikorského jasný, jednoznačný a nesmlouvavý postoj vůči Rusku Polákům imponuje. Podle dnes publikovaného průzkumu agentury CBOS ho za nejlepšího ministra považovalo nejvíc Poláků.

Radoslaw Sikorski je hlavním kandidátem vládni politické platformy a koaličních lidovců na předsedu dolní komory parlamentu. Objevují se i různé spekulace, že není vyloučeno, že má zálusk i na prezidentskou funkci.

Vít Pohanka, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme