Polská premiérka Szydlová odjede na první návštěvu Německa

Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes v Berlíně poprvé přivítá s polskou premiérku Beatu Szydlovou. Od listopadové změny polské vlády některá německá média a politici konzervativní kabinet Szydlové kritizovali. Polsko na to reagovalo oficiálními protesty a nespokojenými dopisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Beata Szydlová (archivní foto)

Polská premiérka Beata Szydlová (archivní foto) | Zdroj: Reuters

První setkání Angely Merkelové s Beatou Szydlovou má být hlavně o imigrační politice. Jenže vzájemné nevraživé výpady politiků z obou zemí navíc v posledních dnech znovu rozjitřily oficiální polské protesty proti alegorickému vozu na karnevalu v Düsseldorfu.

Zobrazil předsedu polské vládní strany Jaroslawa Kaczyńského jako diktátora a to je podle polské diplomacie urážlivé.

Navíc se Polsku vůbec nelíbí německé plány na vybudování plynovodu Nord Stream 2, který má vést plyn z Ruska přímo pod Baltem do Německa a vyhnout se Polsku a Pobaltí - tedy tyto země připravit o zisky z tranzitních poplatků.

Oficiálně míří Beata Szydlová do Berlína navázat přímý osobní vztah s kancléřkou Merkelovou. Současně je ale zřejmé, že je co urovnávat.

Mezi Polskem a Německem vypukla roztržka kvůli alegorickému vozu na karnevalu

Číst článek

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme