Polská sněmovna potrestala reportéra za fotku bosé poslankyně. Krok k cenzuře, říkají experti

Fotoreportér Pawel Dombrowski dostal roční zákaz vstupu do dolní komory polského parlamentu za záběr poslankyně bez bot. Jí samotné přitom fotka nepřekáži.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotograf

Fotograf | Foto: Fotobanka Pixabay

Rok nesmí vkročit do dolní komory polského parlamentu, Sejmu, fotoreportér listu Super Express. Zákazem byl potrestán za snímek opoziční poslankyně, kterou zachytil v okamžiku, kdy si vyzula střevíce. Média protestují, znalci hovoří o "nebezpečném kroku směrem k cenzuře". Trest pro fotoreportéra Pawla Dombrowského zaskočil i samu poslankyni. "Fotka mě nijak neurazila," tvrdí Lidia Gondeková.

EBU kritizuje plány polské vlády ohledně médií. Varuje před ohrožením demokracie

Číst článek

Inkriminovaný snímek zveřejnil Super Express minulý měsíc s poznámkou, že poslankyně je lékařka, a tak ví, jak pečovat o zdraví: v poslanecké lavici se vyzula a ukázala bosé nohy. Na dotaz ohledně svého "uvolněného chování" poslankyně vysvětlila, že má potíže s krevním oběhem a sotva vydrží celý den na nohou bez odpočinku; proto dopřála nohám chvilku relaxace.

Po třech týdnech na fotografii zareagoval velitel stráže, dohlížející podle pokynů předsedy sněmovny na pořádek, a rozhodl o zákazu vstupu reportéra až do 20. září 2017. Dombrowského snímky podle něj "nezachycují práci Sejmu, ale znevažují parlament".

Rozhodnutí pobouřilo fotoreportéry a novináře z různých médií. Skandálem prý nebyla fotografie, ale trest. "Sejm je veřejné místo, poslanci jsou v práci za naše peníze. Pokud se šťourají v nose, škrábou na zadku či chodí bosi, je to projev jejich veřejné aktivity. Požadujeme okamžité zrušení zákazu," vyzývá v sociálních sítích fotoreportér Maksymilian Rigamonti.

"Ani se nechce věřit, že za něco takového má fotoreportér zakázaný vstup do Sejmu. Toto rozhodnutí je nebezpečný krok k parlamentní cenzuře," prohlásil vysokoškolský expert na mediální problematiku Wiesław Godzic.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme