Polské aerolinky LOT se staly terčem útoku hackerů

Hackeři včera zaútočili na pozemní operační systém polských aerolinií LOT na varšavském Chopinově letišti. Neodstartovala kvůli tomu asi desítka letů, kolem 1400 pasažérů uvízlo v polské metropoli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hackeři se nabourali do pozemního operačního systému polské aerolinie LOT. Bezpečnost pasažérů nebyla narušena (ilustrační foto)

Hackeři se nabourali do pozemního operačního systému polské aerolinie LOT. Bezpečnost pasažérů nebyla narušena (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Útok neohrozil bezpečnost cestujících, ujistila společnost LOT. Podle jejího prohlášení se hackeři zaměřili na pozemní počítačový systém, který připravuje plán odletů.

Nenarušili tedy provoz nebo bezpečnost letadel, která už byla ve vzduchu nebo měla přistát, ale znemožnili odlet deseti spojů a 12 jich zpozdili. Dotklo se to i letu do Prahy.

Útok vyšetřuje polská Agentura pro vnitřní bezpečnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem dopoledního Radiožurnálu byl odborník na počítačovou bezpečnost Jiří Nápravník

Odborník na počítačovou bezpečnost Jiří Nápravník upozorňuje, že v dnešní době jsou letecké systémy ohrožené stejně jako stránky elektronického bankovního účetnictví.

„Chyba je na straně výrobce. Boeing měl před časem také problémy se svým letadlem Dreamliner. Dokud neodstranil problémy s bateriemi, letadlo muselo být na zemi. V operačních systémech jsou chyby někdy pět až deset let a tvůrce tvrdí, že to jinak udělat nejde,“ říká Nápravník.

„Tlak na zkvalitnění operačních systémů a softwarových aplikací bude tím hlavním, co tyto problémy odstraní,“ dodává.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme