Polské Velikonoce vyvrcholily procesími, podobně jako ve Španělsku

Polské Velikonoční svátky dnes vrcholí oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Věřící ho brzy ráno oslavují v procesích, například v severopolském Gdaňsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velikonoční procesí v Gdaňsku

Velikonoční procesí v Gdaňsku | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Po půl sedmé ráno vychází z vrat kostela svaté Brigity průvod věřících. V čele nesou ministranti sošku Ježíše Krista, kříž a monstrance.

Farář předzpívává, někteří věřící ho doprovázejí. Odhadem je u kostela několik stovek lidí, ale podobných procesí pochodují ve farnostech v okolí desítky.

Kolik gdaňských katolíků si i v neděli po změně času hodně přivstane, aby u toho mohli být, se nedá určit. Převažují lidé ve starším a středním věku, ale je tady i mnoho mladých jako třeba student Dominik.

„Je to jiný způsob, jak prožít takový sváteční den, jiná zkušenost. Atmosféra je jiná, než jakou můžeme prožít každý týden v kostele,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polská Velikonoční neděle je ve znamení procesí. Věřící při nich ohlašují a zároveň se radují ze zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V Gdaňsku natáčel zpravodaj Vít Pohanka

S tím souhlasí i o něco starší pan Zbigniew. Podle jeho názoru přibližují procesí Polsko jiným silně katolickým zemím.

„Jsem tady tak trochu ze zvědavosti. Srovnávám to se španělskými mystérii. Byl jsem tady už loni a chci se podívat, jestli to letos bude stejné,“ svěřuje se.

Procesí jsou na Boží hod velikonoční kratší než ta na Velký pátek. Oslava zmrtvýchvstání Ježíše Krista je také o poznání radostnější, než páteční připomínka jeho smrti.

Papež František se ve velikonočním poselství zastal imigrantů v Evropě

Číst článek

Nedělní průvod projde jen okolo kostela, věřící se po modlitbách rozejdou a začínají rodinné oslavy s bohatstvím dobrého jídla a pití.

Je Velikonoční neděle, křesťané oslavují Ježíšovo zmrtvýchvstání

Číst článek

Bez procesí by ale polské Velikonoce snad ani nebyly Velikonocemi. Právě ona a plné kostely při mších jsou asi tím, co nejvíce odlišuje polské Velikonoce od těch českých.

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme