Polsko řeší novou aféru spojenou s pedofilií katolických duchovních

Polskou katolickou církev pronásledují další pedofilní a homosexuální aféry. Zatímco ve Vatikánu zatkli kvůli podezření z pedofilie bývalého polského arcibiskupa Jozefa Wesolowského, vážnému obvinění ze sexuálního zneužívání dětí čelí i farář z Varšavy. Další je údajně vyšetřovaný kvůli homosexuálním vztahům, které jsou u katolických duchovních nepřípustné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Církevní restituce

Církevní restituce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dnes 61letý prominentní farář z Varšavy, jehož jméno církev nezveřejnila, se údajně dopustil pedofilních činů před 20 lety.

Mluvčí varšavsko-pražské diecéze Mateusz Dzieduszycki oznámil, že obviněný kněz byl po dobu vyšetřování zbaven všech církevních funkcí. Muž totiž mimo jiné učil v katolickém semináři a pracoval v jedné z episkopálních komisí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polskou katolickou církví otřásají další aféry. O podrobnosti se zajímal varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Není jasné, kolika dětí se údajné zneužívání týkalo, zveřejněny nebyly ani další podrobnosti. Případem se každopádně zabývají nejvyšší autority polské katolické církve.

Jiný významný polský duchovní zase podle listu Rzeczpospolita dlouhodobě udržoval vztahy s muži, naposledy prý prožil bouřlivý románek s mladým ukrajinským gayem. Protože ale homosexualita není v Polsku trestná, vyšetřuje ho jen katolická církev.

Skandály, které katolická církev v posledních letech řeší, ji samozřejmě poškozují v očích veřejnosti. Přesto to neznamená, že by se od ní polští věřící – alespoň navenek – masově odkláněli.

Na jaře sice vyšlo najevo, že mladí Poláci chodí do kostela mnohem méně než dřív, jde ale spíše o obecný evropský trend. „Pedofilní aféry, o kterých Poláci často slyší, jsou jedním z faktorů, které k ochlazování vztahů mezi veřejností a katolickou církví v Polsku přispívají, ale není to jediný faktor,“ dodává varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme