Polsko odmítlo zpřísnění zákona o potratech. Kontroverzní návrh neschválili poslanci

Polští poslanci ve čtvrtek dopoledne odmítli podle očekávání zpřísnění protiinterrupčního zákona. Kontroverzní návrh prakticky předpokládal zákaz potratů. V minulých dnech proti němu protestovali jak lidé v Polsku, tak i po celém světě. Polské ženy tedy nadále budou moci přerušit těhotenství při vážných důvodech, jako je ohrožení zdraví, vážné poškození plodu a početí vzniklé při znásilnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K akci „černé pondělí“ se připojily stovky lidí z celého světa

K akci „černé pondělí“ se připojily stovky lidí z celého světa | Zdroj: Reuters

Hlasování předcházela bouřlivá debata. Před poslanci vystoupil také předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost (Pis) Jaroslaw Kaczyński. „PiS hájí a nadále bude hájit lidský život," prohlásil Kaczyński. „Ale bude v této činnosti pokračovat dobře zváženými kroky," dodal.

Polská premiérka Beata Szydlová z PiS pak přislíbila vznik platformy na ochranu života, která by měla debatovat o změně zákona o interrupcích.

Proti návrhu na zpřísnění protiinterrupčního zákona hlasovalo 352 ze 428 přítomných polských poslanců, mezi nimi i premiérka Szydlová a předseda PiS Kaczyński. Na 58 zákonodárců pak návrh podpořilo.

Berlín, New York nebo Dillí: polské ženy protestující proti zákazu potratů podpořili lidé z celého světa

Číst článek

Polsko má společně s Irskem nejpřísnější zákony o interrupci z celé EU. Ukončení těhotenství povoluje zákon od roku 1993 pouze v případě, že se žena stala obětí znásilnění, že plod není v pořádku nebo je život budoucí matky v ohrožení.

Podle nového návrhu, který nakonec neprošel, ženy mohly podstoupit interrupci pouze v případě, že těhotenství bezprostředně ohrožuje jejich život. Matkám by v případě podstoupení potratu hrozil trest 3 až 5 let vězení.

Lékařům, kteří by nedovolený potrat provedli, by v případě nové legislativy hrozilo až pětileté vězení. Neúmyslných potratů by se pak trest netýkal, prokuratura by ale mohla vyšetřovat, jestli žena potratila samovolně, nebo úmyslně.

Většina Poláků podporuje současnou legislativu

Zpřísnění podmínek pro potraty rozdělilo vládní stranu PiS. Návrh sice nejprve podporovala, mnozí zákonodárci PiS se ale nakonec připojili k odpůrcům nepopulární změny. Zpřísnění podmínek ve čtvrtek nakonec podpořilo jen 32 poslanců vládní strany.

Konzervativní komentátoři proto vládní stranu kritizují za to, že nedostála svým hodnotám. Liberální komentátoři hodnotí hlasování jako vítězství žen. Předseda PiS Kaczyński je prý podcenil, a musel proto nakonec zlomit vůli své strany.

Na různých transparentech stojí „Neuč matku děti rodit", „Moje volba" či „Moje věc" | Foto: Filip Harzer

Soukromá polská televize TVN také přinesla průzkumu společnosti Millward Brown. Podle něj je pro ponechání současné právní úpravy 59 procent Poláků. Liberalizaci zákona podporuje 28 procent obyvatel, naopak jeho zpřísnění 6 procent.

Důležitou roli při odmítnutí zákona sehrály pondělní protesty žen po celém Polsku. Černobílým vydáním je podpořil deník Gazeta Wyborcza. K protestům se přidaly i desítky lidí v Berlíně, Londýně, Paříži, Barceloně a také v New Yorku nebo třeba v Dillí.

Na sociální síti Twitter se pak sdružovali nejčastěji pod hashtagem #CzarnyProtest. Používal ho také spolupracovník Zpravodajského webu Českého rozhlasu Filip Harzer, který společně se zpravodajem Českého rozhlasu Vítem Pohankou situaci v zemi sleduje.

Polky jezdí kvůli potratům i do Česka

Polské ministerstvo zdravotnictví tento týden zveřejnilo čísla týkající se potratů. Loni bylo v zemi vykonáno 1044 těchto zákroků. Naprostá většina z nich byla provedena kvůli nemoci dítěte nebo špatnému vývoji plodu, legální interrupce v případě znásilnění byla pouze jedna.

V Polsku roste potratová turistika. Ženy jezdí i do Česka, říká polská bohemistka Czaplinská

Číst článek

Ovšem žen, které přerušují těhotenství, je mnohem více. Jezdí kvůli tomu do zahraničí, ročně je to mezi 100 až 150 tisíci ženami. Kvůli potratu cestují Polky do České republiky, ale nejenom k nám.

„Jsou to okolní státy, jako například Česká republika. Je to ale také Německo nebo Nizozemsko. Ovšem musíme také říct, že tuto turistiku si mohou dovolit opravdu jen bohatší ženy. Nejsou to částky, které by mohly zaplatit obyčejné nebo mladé ženy, které teprve začaly vydělávat,“ vysvětlila před časem v rozhovoru polská bohemistka Joanna Czaplinská.

Vít Pohanka, Anna Jadrná, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme