Polsko uvažuje o vzniku zemské gardy. Měla by víc lidí než armáda

Polsko chce vytvořit polovojenskou zemskou gardu. Uvedl to polský deník Rzeczpospolita. Útvar by byl jakousi obdobou americké Národní gardy, na rozdíl od Američanů by však působil výhradně jen na území Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičení NATO Baltops

Cvičení NATO Baltops | Zdroj: Reuters

Lidé, kteří procházejí vojenským výcvikem, ale nejsou profesionálními vojáky, jsou nyní v Polsku roztroušení v různých skupinách s různými názvy a na různých místech.

Podle deníku Rzeczpospolita chce z těchto záložníků ministerstvo obrany vytvořit organizovanou sílu.

Podle plánů, které by mělo ministerstvo schválit příští týden, bude mít organizace jedno centrální velení a pak další regionální velitelství.

Celkem by v gardě mohlo být možná až 300 tisíc lidí. To je více než dvojnásobek oproti profesionální polské armádě, která má 120 tisíc vojáků, takže by se jednalo o nezanedbatelnou vojenskou složku.

V zemské gardě by podle předpokladu sloužili hlavně uniformovaní státní zaměstnanci, tedy policisté nebo hasiči, kteří budou ochotni se věnovat i dobrovolné vojenské službě, ale zřejmě nejen oni.

Pomoc při živelních katastrofách

Zemská garda by měla být vlastně jakousi obdobou americké Národní gardy. Počítá se s tím, že gardisté budou pomáhat třeba při živelních katastrofách.

Jedna věc však bude jiná, zatímco americká Národní garda posílala lidi bojovat i do zahraničí – stovky tisíc gardistů válčily třeba v Iráku či v Afghánistánu – příslušníci polské zemské gardy by měli sloužit výhradně na území Polska.

První komentáře v polském tisku vyznívají vůči záměru spíše pozitivně, upozorňují však také, že bude záležet i na tom, jestli se pro gardisty opravdu najde výzbroj a výstroj a jestli bude mít útvar jasný výcvikový řád – aby to nebyla jen papírová armáda chlapíků, kteří si o víkendu hrají v lese na vojáky.

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme