Polský ministr obrany odvolal velitele elitních jednotek. Opozice mluví o politické čistce v armádě

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz odvolal velitele elitní jednotky GROM. Odejít musí také velitel speciálních vojsk. V Polsku to vyvolalo protesty opozice, která upozorňuje, že současná vláda vyměnila už desítky vysoce postavených důstojníků údajně z politických důvodů. Ministerstvo to považuje za přirozenou výměnu velících důstojníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na důležitých postech v armádě a bezpečnostních složkách vyměnila současná vláda přinejmenším desítky klíčových lidí. Jen pár dnů po nástupu k moci loni odvolala okamžitě šéfy všech čtyř zpravodajských služeb, jak civilních, tak vojenských.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka o čistkách v polské armádě

Opozice poukazuje na to, že namístech důležitých pro bezpečnost země, hlavně v armádě, by měli být lidé díky svým zkušenostem, politicky zcela neutrální, loajální, bez ohledu na to, kdo je u vlády. A neměli by se měnit kvůli tomu, že u moci je nová politická strana a neměli by jí za své posty vděčit.

Z nestranného pohledu je patrné, že personální výměny jsou v Polsku přinejmenším rozsáhlejší a hlubší, než bývá v západních demokratických zemích zvykem.

Vláda odvolala i mnoho jiných, možná významnějších velitelů ozbrojených sil. Tenhle poslední krok ministra obrany Macierewicze ale vzbudil větší rozruch.

Elitní jednotka GROM

Na elitní jednotku GROM jsou Poláci právem hrdí. Její příslušníci válčili v Iráku, v Afganistánu, velmi často se známými americkými jednotkami SEALs, podle kterých je taky modelovaný výcvik GROMu. Kromě Poláků si je chválili i samotní Američané. Třeba známý autor bestseleru Americký sniper Chris Kyle na ně v knize doslova pěje chválu.

A proto vzbudilo odvolání jejich velitele takovou pozornost. Je to jednotka s velmi dobrou pověstí a nebyly vnější důvody, proč velitele v tuto chvíli měnit.

Změny v armádě odpovídají personální politice konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost i v jiných oblastech. V České republice si ani neuvědomujeme, že v Polsku si ponechal stát podíl v podstatně větší části podniků. Podobným způsobem, jak je to například v České republice v případě skupiny ČEZ, fungují v Polsku desítky firem, kde má stát stále rozhodující slovo.

Takže polská ekonomika je do značné míry polostátní. A v posledních měsících se vyměňovali šéfové všech důležitých i méně důležitých podniků. Vláda převzala kontrolu také nad veřejnoprávními médii, o čemž se velmi často mluvilo. Vyměnila také nejenom jejich nejvyšší vedení, ale v mnoha případech i prakticky celé redakce.

Opozice tedy bije na poplach. Snaží se tvrdit, že Právo a spravedlnost postupuje nedemokraticky, že si dosazuje své lidi i na daleko nižších úrovních a ti by jí potom měli být zavázaní a loajální a že toto nemá v demokracii co dělat.

Kauza Bartolomieje Misiewicze

V posledních dnech se mluví o velmi zajímavé kauze mluvčího ministra obrany. Jmenuje se Bartolomiej Misiewicz. Je mu 26 let, nemá žádnou vysokou školu. Už deset let ale pracuje pro ministra obrany Macierewicze, dříve poslance. Je vůči němu velmi loajální.

Ministr Macierewicz ho nedávno vyznamenal nejvyšším vojenským vyznamenáním. To vzbudilo pobouření vojenských velitelů, veteránů, kteří museli bojovat, často v Iráku i Afganistánu dlouhá léta, aby takové vyznamenání dostali. Misiewicz dostal stejné vyznamenání, přestože je civilista a v armádě ani nikdy nesloužil.

Před několika dny byl jmenován do dozorčí rady Státní obranné agentury. Přitom nejenže nemá ekonomické, ale dokonce ani dokončené středoškolské vzdělání. Dostal se tam, protože je oddaný ministru Macierewiczovi, a proto je okolo této kauzy v polských médiích velká bouře.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme