Polský prezident Andrzej Duda je rok v úřadě. Volby by vyhrál i teď

Polský prezident Andrzej Duda slaví první výročí svého volebního vítězství. Po roce by pro něj znovu hlasovala většina, konkrétně dvě třetiny Poláků. Ukazují to výsledky průzkumu agentury TNS pro týdeník V síti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda | Zdroj: Reuters

„Nebudu prezidentem uzavřeným, to dnes slibuji. Budeme spolu rozmlouvat,“ řekl v prvním projevu po zvolení Andrzej Duda.

Jenže o rok později má Polsko zablokovaný Ústavní soud a veřejnoprávní média podřídila prezidentova strana Právo a spravedlnost faktické kontrole vlády.

Varšava kvůli tomu čelí kritice Evropské komise. Podle některých je navíc Duda jen nastrčenou loutkou předsedy Práva a spravedlnosti Jaroslawa Kaczyńského.

Problém s Ústavním soudem si vyřešíme sami, ujišťuje polská premiérka EK

Číst článek

Podpora prezidenta u voličů je ale stabilně vysoká. V průzkumu agentury TNS pro týdeník V síti by pro něj dnes hlasovalo 60 procent Poláků. Podle odborníků citovaných například na serveru Wirtualna Polska je to hlavně tím, že na voliče působí mladistvě a jako energický člověk.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme