Polský rozhlas trestá legendárního sportovního komentátora za kritiku vlády

Legendární polský komentátor si vysloužil trest za kritiku vlády. Tomasz Zimoch v jednom novinovém rozhovoru mimo jiné mluvil o tom, že tak špatnou náladu ve společnosti nezažil ani v době komunismu. Kvůli tomu nyní nesmí komentovat Euro 2016 ani olympiádu v Brazílii. Podle rozhodnutí vedení Polského rozhlasu totiž použitím formulací a gest poškodil dobré jméno média a porušil zásady profesní etiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikrofon, studio, zvuk (ilustrační foto)

Mikrofon, studio, zvuk (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Tomasz Zimoch mluvil s novinářkou deníku Gazeta Prawna jako známá a všeobecně uznávaná novinářská osobnost. Kritizoval mimo jiné připravovaný zákon o médiích a bránil předsedu Ústavního soudu Andrzeje Rzeplińského, který se postavil vládě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polský legendární sportovní komentátor si vysloužil trest za kritiku vlády. Mluvil o tom varšavský zpravodaj Vít Pohanka.

I když to nebylo ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu, byl za to postaven okamžitě mimo službu a nebude komentovat letošní fotbalové mistrovství Evropy a letní olympiádu.

Faktickou kontrolu nad veřejnoprávním rozhlasem, stejně jako nad televizí, převzala vláda a dosadila do všech klíčových funkcí své lidi. Ti následně systematicky vyměňují zaměstnance, kteří nejsou podle jejich úsudku nestranní.

V posledních měsících podle některých průzkumů začala prudce klesat sledovanost hlavní televizní zpravodajské relace Wiadomości. Vedení popírá objektivitu průzkumu a cituje jiný, podle kterého se počet diváků nijak dramaticky nemění.

Více než polovina Poláků není spokojená s vládou, ukázal průzkum

Číst článek

Kauza Tomasze Zimocha v Polsku vyvolala velkou debatu a u mnoho lidí i nevoli. Zimoch je velkou autoritou, v rozhlase pracuje mnoho let, je vzděláním právník a určitě si uvědomuje vážnost toho, co říká. Mnoho lidí si nyní klade otázku, jestli prostě jen neřekl nahlas to, co si jiní zaměstnanci rozhlasu myslí a bojí se o tom mluvit, aby nepřišli o práci.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme