Polským prezidentem se stal Bronislaw Komorowski

Polským prezidentem se stal Bronislaw Komorowski, jeho vítězství je ale velmi těsné.Takové povolební drama Polsko nepamatuje. Prezidentem se během nočního sčítání hlasů střídavě stával Jaroslaw Kaczynski, nakonec se ale vítězem stal vládní kandidát Bronislaw Komorowski.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronislaw Komorowski s manželkou

Bronislaw Komorowski s manželkou | Zdroj: ČTK

Volební komise musí ještě sečíst posledních necelých 5 procent hlasů, vítězství Komorowského to ale nemůže ohrozit.

Vítězství Bronislava Komorowského je především pozitivní zprávou pro kabinet Donalda Tuska. Začíná tak období hladké spolupráce mezi vládou a prezidentským palácem. Za prezidenta Lecha Kaczynského byly vztahy s premiérem velmi napjaté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polský prezident.mp3

Řada reformních zákonů má šanci na schválení. Zahraniční politika Polska bude mít jedinou zahraniční strategii. To je také velmi dobrá zpráva pro Evropskou unii. Komentátoři upozorňují na fakt, že prezidentské volby jasně ukázaly, jak je Polsko rozdělené na dvě části.

Zatímco západ země a větší města hlasovaly pro Bronislawa Komorowského, venkov a východ Polska přitahuje konzervativní politika Jaroslava Kaczynského.

Kaczynského nový politický kapitál

Kaczynského vysoký výsledek je nečekaný. Asi nikdo před měsícem nečekal, že se s prezidentských voleb stane takové drama. Kaczynski tak do jisté míry zvítězil i sám nad sebou. Mimo jiné také proto, že před pár týdny ještě patřil k nejméně oblíbeným polským politikům, když vzbuzoval veskrze negativní reakce.

Nyní dosáhl fantastického výsledku. Nechybělo mnoho a stal se novým polským prezidentem. Výrazně tak posílil i postavení své opoziční strany Právo a spravedlnost. I přes prohru se tak dá v jeho případě mluvit o vytvoření nového politického kapitálu, který určitě využije patrně v rámci parlamentních voleb v příštím roce.

Šéfredaktor liberálního deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik nicméně ve svém komentáři neskrývá radost z volby Bronislawa Komorowského.Tak obrovská podpora konzervativního prezidenta Jaroslava Kaczynského ale podle něj ukazuje, že polovina Poláků není spokojena ve vlastní zemi. Komorowský tak má podle Michnika velký úkol: Společně s vládnoucí koalicí musí udělat vše, aby se tito nespokojení Poláci mohli cítit v Polsku zase jako doma.

Kladné české reakce

Rovněž reakce českých vrcholných politiků jsou veskrze pozitivní. Podle předsedy českého senátu Přemysla Sobotky budou mít Poláci v Komorowském velmi dobrého prezidenta. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová jeho zvolení rovněž uvítala. Oba se shodli na tom, že česko-polské vztahy budou i nadále na velmi dobré úrovni. Kandidát na ministra zahraničí Karel Schwarzenberg dodává, že Komorowski se osvědčil už jako předseda polského sejmu.

„Bezesporu můžeme popřát Polákům i Komorowskému. Oba kandidáti si byli navzájem dobrými soupeři. Komorowského postoje jsou například mě osobně velmi blízké,“ uvedl Schwarzenberg pro Radiožurnál.

Novému polskému prezidentovi popřál už i jeho český protějšek Václav Klaus a pozval ho na návštěvu do České republiky.

Petr Vavrouška, Lukáš Vincourek, Michaela Vydrová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme