Polští politici se přou o kontroly na hranici s Ruskem

Politici ve Varšavě se přou o kontroly na rusko-polské hranici. Konzervativní vláda odmítá obnovit takzvaný malý pohraniční styk s Kaliningradskou oblastí. Odvolává se přitom na bezpečnostní riziko, které podle ní Rusko představuje. Opozice zase poukazuje na škody, které tím vláda způsobuje polským obchodům a podnikům v pohraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie hledala ve vlacích imigranty. Zadržela celkem 7 lidí

Policie hledala ve vlacích imigranty. Zadržela celkem 7 lidí | Foto: Lucie Valášková

„Jde o pracovní místa a živobytí mnoha Poláků,“ připomíná vládě opoziční poslankyně Katarzyna Lubnauerová ze strany Moderní.pl.

Varšava pozastavila malý pohraniční styk s Ruskem oficiálně jen kvůli červencovému summitu NATO a návštěvě papeže. Minulý týden ho ale odmítla obnovit s vysvětlením, že musí chránit bezpečnost Poláků.

Jenže tím ztíží cestování Rusům, kteří jezdili v rámci malého pohraničního styku do velkých obchodů postavených kousek od hranice nakupovat zboží a potraviny všeho druhu.

Podle místních zastupitelství v pohraničí a opozice tak vláda zbytečně provokuje Moskvu a hlavně ztěžuje ekonomickou situaci ve venkovském regionu, kde není moc jiných pracovních příležitostí.

Podle polského statistického úřadu například loni přijelo v rámci malého pohraničního styku 1,318 milionu Rusů. Každý z nich v zemi průměrně utratil v přepočtu téměř 3000 korun.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme