Poprvé bez Británie: špičky EU se sejdou v Bratislavě - budou mluvit o bezpečnosti

Lídři sedmadvaceti unijních zemí budou v Bratislavě řešit budoucnost Evropské unie i bezpečnost. Summitu se nezúčastní zástupci Británie, která se nedávno v referendu rozhodla společenství opustit. Českou republiku bude na jednání reprezentovat premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Podle něj je potřeba obnovit důvěru lidí v Evropskou unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Ve spolupráci bychom měli dát lidem novou šanci a novou naději v tom, že Evropa je bude chránit, že Evropa bude vytvářet dobré příležitosti pro jejich život no a hlavně, že Evropa se postará o bezpečí v dnešním světě, který příliš bezpečný není,“ uvedl Sobotka.

Lídři členských zemí mimo jiné proberou i otázky spojené s migrací. Zavázat by se mohli k co nejrychlejšímu vyhošťování těch migrantů, kteří nemají nárok na azyl. Mohli by taky zadat vypracování plánů na společnou evropskou obranu nebo posílení spolupráce tajných služeb v boji proti terorismu.

Polsko bude na bratislavském summitu prosazovat hlubokou reformu Evropské unie

Číst článek

Prioritou České republiky na jednání v Bratislavě bude podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy právě bezpečnost. A to jak ta vnitřní, vnější i ekonomická.

„Musíme se samozřejmě soustředit na boj proti terorismu a vnější ochranu hranic, s tím souhlasí úplně všichni,“ uvedl Prouza.

„Určitě velkým tématem bude otázka evropské vojenské síly, abychom byli schopni zasahovat i mimo Evropu, když by to bylo potřeba,“ doplnil.

EU se musí podle Prouzy také dohodnout, jak dál s ekonomickým rozvojem.

Právě na bezpečnost a společnou ochranu vnějších hranic se chtějí soustředit například i Německo a Francie. Kromě toho chtějí Paříž a Berlín Unii připravit na přechod k novým technologiím a energetickým zdrojům a podpořit rozvoj mladých lidí.

Zdeněk Novák, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme