Porošenko nařídil posílit obranu Mariupolu. Příměří na Ukrajině ale stále platí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navštívil přístavní město Mariupol na jihovýchodě země. Osobně zkontroloval přípravy na možný útok proruských sil. Město leží na frontové linii mezi vládními jednotkami a separatisty. Obě strany konfliktu nyní v zásadě – až na sporadické incidenty – dodržují příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během návštěvy Mariupolu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během návštěvy Mariupolu | Zdroj: Reuters

K porušení klidu zbraní prý došlo i během prezidentovy návštěvy.

„Když jsme přijeli, začali ostřelovat kontrolní stanoviště na silnicích. Mysleli, že nás zastraší, ale nikdo se jich nebojí,“ uvedl prezidentův mluvčí na Twitteru.

„Je to naše, ukrajinská země. Nedáme ji nikomu,“ zdůraznil Porošenko a nařídil posílit obranu Mariupolu raketomety, tanky i letectvem, aby nepřítel utrpěl „drtivou porážku“. „Celá Ukrajina je teď připravená pomoci bránit Mariupol,“ prohlásila hlava státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do východoukrajinského Doněcku se díky příměří vracejí uprchlíci. Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Prezident také pochválil obránce přístavu, kterým se podařilo zastavit tankový útok z východu. Dodal, že Ukrajina má dost sil na to, aby uhájila nejen Mariupol, ale celou oblast a celou zemi.

O půlmilionové město ležící na pobřeží Azovského moře, na cestě z Ruska k anektovanému Krymu, se ještě nedávno bojovalo.

Separatisté označili dobytí přístavu za cíl své protiofenzivy, kterou rozpoutali koncem minulého měsíce – podle Kyjeva a NATO tak učinili za přímé účasti ruských jednotek. Svého cíle ale proruští ozbrojenci před uzavřením pátečního příměří nedosáhli.

Mariupol zůstal v rukou vládních sil, ty se však o víkendu dostaly pod palbu těžkých zbraní. Zahynula jedna civilistka, čtyři další lidé utrpěli zranění.

EU chce rozhodnout o případných nových sankcích proti Rusku během večera

Číst článek

Za dobu trvání příměří už Ukrajina převzala od proruských separatistů přes 1200 válečných zajatců, oznámil v Mariupolu Porošenko. Vzájemné předání zajatců je jednou z podmínek příměří. Povstalci zadržují ještě asi 900 osob, jejich propuštění se očekává do konce týdne.

Do Doněcku se vrací život

Lidé, kteří kvůli bojům uprchli z Doněcku, se teď pomalu vracejí. Zatím většinou jen zkontrolovat své byty a domy nebo navštívit známé a příbuzné.

Příměří je zatím příliš vratké, přesto je nálada ve východoukrajinské metropoli mírně optimističtější. Ulice sice nejsou zaplněny lidmi a obchody zůstávají většinou zavřené, ve vzduchu je ale cítit jistá uvolněnost.

Příměří na Ukrajině stále trvá. Na Černém moři má začít ukrajinsko-americké cvičení

Číst článek

U mostu před mezinárodním letištěm se nachází kontrolní stanoviště proruských sil. „Příměří? Ano, vynikající. Celou noc stříleli,“ stěžuje si ironicky ozbrojenec.

„Je trošku klidněji,“ připouští žena, která marně prosila proruské separatisty, aby ji pustili přes most. Pak se ale spěšně loučí a mizí mezi domy, není totiž příliš bezpečné se u stanoviště déle zdržovat. Raketa nebo granát prý mohou dopadnout v kteroukoli chvíli, bez ohledu na příměří.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během návštěvy Mariupolu | Foto: Reuters

Martin Dorazín, ČTK, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme